Zaans Erfgoedprijs 2018 naar Nico Koelemeijer

Op de goed bezochte ledenvergadering van Zaans Erfgoed, zaterdag in de Doopsgezinde Vermaning in Krommenie, ontving Nico Koelemeijer de Zaans Erfgoedprijs vanwege zijn enorme inzet voor de historie van de Zaanstreek, en in het bijzonder die van Jisp en Wormer. 

Ook werd vice-voorzitter Ron Kiburg gekozen tot nieuwe voorzitter, werd Jan Piet Bloem herkozen als bestuurslid en gaf penningmeester Gerard Fokke aan, tot de voorjaarsledenvergadering in april aan te willen blijven. De vereniging moet dus naarstig op zoek naar een nieuwe penningmeester.

Met het opstappen van PR-voorzitter Ank Berkhout is ook daar een plek vrijgekomen, en met de vele activiteiten van dit jaar en de plannen voor de toekomst zijn er meer mensen nodig. Plannen zijn er genoeg, zeker bij de nieuw leven ingeblazen werkgroep Maritiem, maar ook zal er gewerkt gaan worden aan de uitstraling van de vereniging en nagedacht worden over het werven van nieuwe leden.

Bij de uitreiking van de Zaans Erfgoedprijs 2018 waren twee eervolle vermeldingen: een voor een ambachtsman en een voor een onderzoeker/schrijver. Willem Hos, leraar-scheepstimmerman, heeft in Assendelft een Assendelver praam gebouwd, met financiële steun van de plaatselijke bevolking. Er wordt op dit moment bij hem door studenten een Zaanse Gondel voor het Monet Atelier afgebouwd.

Willem Hos (Foto: Jan Lapère)

Jelle van der Weide, die veel voor de Krommenieër Kroniek heeft geschreven en ook veel onderzoek heeft gedaan naar Zaanse Vermaningen. Zo ook over die van Krommenie, in De Vermaning te Krommenie 1703-2003. Beiden kregen naast bloemen een geschenklidmaatschap op de vereniging.

Jelle van der Weiden (Foto: Jan Lapère)

Nico Koelemeijer werd onder meer winnaar van de Zaans Erfgoedprijs vanwege zijn inzet voor de  Jisper Kerk, het beschermen van de wegsloot aldaar. Hij is lid van de Oudheidkundige Commissie Jisp, initiator van het succesvolle toneelstuk De IJzeren Duim. Betrokken bij de oprichting van het Historisch Genootschap Wormer, en hij zit in de redactie van het Jaarboek. De prijs was dit keer van de hand van Jan Groenhart: impressie van het Wormer- en Jisperveld.

Links (met microfoon) Nico Koelemeijer (foto: Jan Lapère)

Ron Sman werd benoemd tot Lid van Verdienste, en kreeg de zilveren speld van de vereniging uitgereikt. Hij was ondermeer voorzitter Vrienden van het Zaanse Huis, Platform Zaanse Geschiedschrijving, streed voor behoud van De Waakzaamheid, was voorzitter – thans penningmeester – van Stichting Zaanse Pakhuizen die hennepklopper De Paauw lieten verrijzen en waarover Ron een boek schreef.

Foto: Jan Lapère

Tekst: Winnie de Wit. Foto’s Jan lapère.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *