Zaans grafisch ontwerp sinds 1900

Op woensdag 3 oktober geeft Jan Schoen, Zaans graficus en vormgever, een lezing in Het Weefhuis te Zaandijk over de geschiedenis van grafisch ontwerp in de Zaanstreek van 1900 tot nu.

Aan de orde komt o.a. het werk van Cees Dekker, Jac Jongert, Pieter Groot, Piet Zwart, Tom de Heus, Melle Hammer en Swip Stolk.

Het begin van de 20e eeuw was de tijd van de opkomende industrie; dit gold zeker ook voor de Zaanstreek waar veel van deze nieuwe industrie en bedrijvigheid plaatsvond. Ten gevolge hiervan vond er ontwikkeling plaats van nieuwe producten die aan de man gebracht moesten worden. Voor de vormgeving van de reclame hiervoor werden kunstenaars aangetrokken. Er brak een boeiende tijd aan, waarin grafische beelden ontstonden waar we nu nog jaloers op kunnen zijn.

Tijdens deze lezing vertelt Jan Schoen over de opkomst van de grafische vormgeving in de Zaanstreek en hoe dit langzaam een apart vak werd. Hij staat stil bij vragen als: Voor wie werkten grafisch ontwerpers? Welke invloed hebben de druktechnieken gehad? Hoe worden wij door ontwerpers beïnvloed?

Jan Schoen verdiende zijn sporen als vormgever, graficus en schrijver. Hij heeft jaren samengewerkt met de onlangs overleden kunstenaar en ontwerper Leo Poelmeijer in Studio Poelmeijer.

Jan Schoen ontwierp ook het Orkaan-logo en het logo van de Orkaan-Eindejaars-Nieuwsquiz en illustreerde onder meer onze 25 jaar Dagblad Zaanstreek-serie.

Reserveren via de site Het Weefhuis of per e-mail.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *