Zaans Museum breidt uit naar Hembrug

Na de ‘annexatie’ van het Czaar Peterhuisje en de diverse dependances op het terrein van de Zaanse Schans wordt nu ook de overname van het Hembrugmuseum door het Zaans Museum beklonken.

De plannen stammen al uit 2016 maar volgende week, donderdag 17 mei, wordt het ‘nieuwe’ museum officieel als Zaans Museum-onderdeel geopend. Vanaf 18 mei is het voor publiek geopend.

Het museum dat voorheen gerund werd door vrijwilligers bestond al veel langer, maar het was slechts beperkt open. Bovendien verhuist het naar een andere plek op het terrein.

Zaanstad droeg eenmalig bijna €300.000 uit voor de verbouwing van twee transformatorhuizen, de nieuwe locaties van het Hemburg Museum. Ook levert de gemeente een structurele bijdrage van €26.000,- per jaar voor de exploitatie.

Het ‘oude’ Hembrug Museum draagt de collectie over en gaat samenwerken met het Zaans Museum. Het Rijksvastgoedbedrijf investeerde € 110.000 en stelt de ruimtes tegen een geringe vergoeding beschikbaar (de relatie met de nieuwe eigenaar is nog niet duidelijk).

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *