Zaans Museum koopt Zaans schilderij Claude Monet voor bijna €1,2 miljoen

Het Zaans Museum heeft het schilderij De Voorzaan, van de Franse impressionistische schilder Claude Monet, gekocht voor bijna € 1,2 miljoen.

Claude Monet (1840 – 1926) maakte tijdens zijn verblijf in de Zaanstreek in 1871, van juni tot oktober, 25 ‘Zaanse’ schilderijen. Op dinsdag 2 juni 1871 zette Monet voet aan wal in Zaandam, waar het gezin vervolgens vier maanden verbleef in Hotel De Beurs, vlakbij de huidige Wilhelminasluis.

Het Zaans Museum is lang en intensief bezig geweest om het schilderij te bemachtigen. Normaal gesproken ligt de prijs van een Monet ruim boven het budget van het museum. De € 1.160.000 was dus in feite een soort van koopje. De vraagprijs (mei 2014) was 1,9 miljoen dollar (± € 1,3 miljoen).

jan hoversDirecteur Jan Hovers:

De verwerving is enorm belangrijk voor ons allemaal. Claude Monet werd door hetzelfde bezoekmotief gedreven als de talloze toeristen die naar de Zaanse Schans en het Zaans Museum komen. Hij heeft feilloos het iconische Holland vastgelegd, ook nog eens bij typisch Hollandse weersomstandigheden. Vlak daarna zou de regio door de opkomst van de industrialisatie en in dit geval specifiek het Noordzeekanaal ingrijpend veranderen. Dat beeld, waarin de identiteit van de Zaanstreek vastgelegd is, vind je alleen nog op de Zaanse Schans. Het museum kan nog beter de geschiedenis achter dat Hollandse beeld verdiepen aan de hand van dit mooie werk van een van ‘s werelds beroemdste schilders.

In februari van dit jaar verwisselden vijf Monet’s van eigenaar bij het veilinghuis Sotheby’s. Prijzen varieerden tussen de 3 en de 32 miljoen. Deze Monet is dus relatief goedkoop. Bij de schilderijen die toen verkocht werden, zat één Zaanse Monet: “Tuinhuis aan de Achterzaan” (L’Embarcadère), waarvoor € 12 miljoen werd betaald.

In 2013 werd Molen in Zaandam voor € 1,3 miljoen verkocht. En nu dus de Voorzaan (waar nu Het Eiland ligt), in die tijd ook wel de Westerhem genoemd.

Schermafbeelding 2015-06-01 om 22.08.51Hester Wandel, conservator Zaans Museum:

Het werk sluit naadloos aan bij de collectie van het Zaans Museum, maar neemt meteen een unieke plaats in. Het gebied rond de Dam is ook door andere schilders vastgelegd, waardoor er een goed beeld kan worden gegeven van wat Monet daar zag. Zijn bezoek is door middel van de Zaanse collectie in breder perspectief te zien. Zelfs een gevel van een pand aan de Oostzijde, dat ook door Monet werd geschilderd is in het museum aanwezig.

Hieronder nogmaals het olieschilderij (±40 bij 70 cm), nu zonder lijst. Het werd te koop aangeboden bij de Amerikaanse kunsthandel Rau Antiques, gevestigd in New Orleans. Het kwam uit een particuliere verzameling. Daarna was de Maastrichtse kunsthandelaar Robert Noortman eigenaar van van het schilderij.

monet voorzaan

De plek is ook op foto (Gemeentearchief Amsterdam) uit 1879 te zien. Bijna hetzelfde plaatje dus.
  foto westerhem

Monet maakte van dezelfde plek nog een schilderij, dat zusterschilderij hangt in het Musée Marmottan Monet in Parijs (onder). Hij schilderde het waarschiijnlijk van een steiger in de buurt van Hotel De Beurs waar hij verbleef. Er derde schilderij van de Westerhem is in particuliere handen.

Monet_1871_Voorzaan_parijs

Van de koopprijs is € 600.000 afkomstig van Vereniging Rembrandt. Daarnaast kwam er geld van het Honig-Laan Fonds, de Dr. M.J. van Toorn en L. Scholten Stichting, het Ir. P.M. Duyvisfonds, de Gemeente Zaanstad, het VSB-fonds, Koninklijke Ahold, Jacob Heijn Holding BV, de Bredenhofstichting Zaandijk, Rabobank Zaanstreek en Stichting Monet in Zaandam.

jacob reitsmaJacob Reitsma, voorzitter Stichting Monet in Zaandam:

Dit schilderij is zo waardevol… je ziet aan het water dat het woelt onder invloed van eb en vloed. Het was nog zilt. Geweldig, een groot compliment voor met name Jan Hovers en conservator Hester Wandel! En natuurlijk aan de sponsoren. Dit is de grootste aankoop van het Zaans Museum ooit. Zo zie je maar: als je ergens in gelooft, en iedereen wil dezelfde kant op, dan kun je wonderen verrichten! Dit hadden wij 5 jaar geleden, bij het oprichten van de stichting, in onze meest wilde dromen niet kunnen bedenken. Ik kan er nog uren over praten, en dat is precies wat de stichting en ik de komende jaren gaan doen!

Vanmiddag (2 juni) wordt het schilderij in het Zaans Museum gepresenteerd. Het Zaans Museum is het derde museum in Nederland met een Zaanse Monet in de collectie. Van de vijfentwintig Zaanse werken waren er tot nu toe slechts twee in Nederland: één in de collectie van het Van Gogh en één bij het Kröller-Müller Museum.

Het Van Gogh heeft Molens aan de Zaan, het Kröller-Müller Museum heeft een unieke Zaanse Monet, het portret van mej. Guurtje van de Stadt. De familie Van de Stadt zat in de houthandel en behoorde tot de rijkere families in Zaandam. Het bijzondere is dat dit het enige portret van Monet uit zijn Zaanse periode was.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • H. Aartsen

  Van harte gefeliciteerd met deze geweldige aanwinst

 • romeo

  Proficiat met de aankoop van uw schitterende Monet!

  Voor alle zekerheid zou ik het Wildenstein Instituut in Parijs een certificaat vragen die keuren namelijk alles af.

  • hendrik

   Goeie tip Romeo, er zijn nogal wat vervalsingen op de markt en 1,2 miljoen aan een nepper betalen zal toch wel zonde van het geld zijn.
   Eerlijk gezegd ziet de signatuur er wel enigszins vreemd uit en dan vooral zoals Monet is geschreven bijna onleesbaar…….
   Bij het programma van de BBC Fake and Fortune Monet was ook een Engelsman die dacht voor een flinke som een echte Monet te hebben gekocht maar die is inmiddels voor de zoveelste maal afgekeurd als vervalsing door het Wildenstein Instituut. Zonder certificaat van dit Instituut is je Monet geen cent meer waard op de markt.

 • Els Lips

  top, weer een echte Monet in Zaanse! Ik ga het zeker bewonderen!

 • De Orkaan

  Het schilderij is voor de verkoop naar Nederland gehaald en daar door diverse experts bekeken. Ook is de geschiedenis bekend. Dus het is niet ‘online’ gekocht.

 • hendrik

  Hartelijk dank voor uw reactie,
  Maar zoals in de Kunstwereld bekend is alleen het Wildenstein Instituut bevoegd tot het doen van uitspraken over de authenticiteit van werken van Claude Monet en niemand anders. Dus zou het alleen authentiek zijn als hun certificaat erbij zit.
  Zo niet dan zou dit wel eens tot de nodige ophef kunnen zorgen…..

 • Geweldig nieuws! Mag ik op basis van jullie tekst een artikel schrijven op de website van ZaanEiland.nl?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *