Zaans Museum versterkt bestuur: herpositionering en nieuw museum

De uitdagingen van Zaans Museum zijn de “herpositionering op de Zaanse Schans en de plannen voor een nieuw museum in het centrum van Zaandam.”

Om dat te realiseren is opnieuw een nieuw bestuurslid aangetreden: Milou Halbesma, directeur Publiekszaken van het Amsterdamse Van Gogh Museum.

Eerder traden oud-burgemeester Ruud Vreeman en fiscalist Jaap Zwitser toe tot het bestuur. Het persbericht van het Zaans Museum:

“Milou Halbesma is sinds maart 2013 directeur Publiekszaken bij het Van Gogh Museum. In die functie draagt zij zorg voor het merk Van Gogh Museum, de bezoekersstromen en de inkomsten uit Development, Ticketing en Evenementen. Halbesma is lid van het managementteam en verantwoordelijk voor de afdelingen Marketing, Pers, Digitale Communicatie, Publicaties, Bezoekersservice, Evenementen en Development.”

Milou Halbesma zegt in hetzelfde persbericht: “Ik kijk ernaar uit dit fantastische museum te adviseren en mijn steentje bij te dragen aan de kansen die in de toekomst liggen.”

De plannen voor een nieuw museum in het centrum van Zaandam (PTT-gebouw aan ’t Krimp) bestaan al langer maar zouden eerst samen met de plannen voor een grote Monet-tentoonstelling worden ontwikkeld. Die expositie is inmiddels van de baan.

Het nieuwe ‘Museum Holland’ zou volgens de eerste plannen vooral putten uit collecties van andere musea. De ‘strategische aankoop’ van het gebouw wordt onderzocht.

Zaanstad wil ook laten onderzoeken of het huidige Zaans Museum “getransformeerd kan worden naar een museale voorziening, die past bij de plek waar het nu onderdeel van uitmaakt: de Zaanse Schans.”

Hier ons Museum Holland-dossier.

Milou Halbesma, foto: Michael Floor

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Jaap de Lange

  Duwen blijven. Gewoon je zin proberen door te drijven. Niet luisteren naar de bevolking.

 • Ton van Harlingen

  De ernstige financiële toestand van Zaanstad laat geen enkele luxe toe, dus ook geen nieuwe museale tentoonstellingsgebouwen. Het is überhaupt de vraag of musea wel wenselijk zijn. Amish bijvoorbeeld hebben geen musea en Plato verachtte de beeldende kunst.

  • Leo Dekker

   Daarom is het dan ook terecht dat velen Plato verachten waaronder ik die hem bestudeerde tijdens mijn studie filosofie aan de UvA. In mijn verachting sta ik niet alleen. Zelfs Gerard Koolschijn, de meest gezaghebbende Plato vertaler van deze tijd, kreeeg een steeds grotere hekel aan de vent naarmate hij meer werken van hem vertaalde.

   • Frenk van Heeswijk

    ja het leven is slechts een schaduw, dat wordt met de dag duidelijker

   • Ton van Harlingen

    De hetze tegen Plato is begonnen met Karl Popper’s “The Open Society and its Ennemies”, vooral Plato is daarin de kwade genius. De armlastige Popper werd betaald door de CIA om het verticale platoons-christelijk paradigma te vervangen door een horizontaal denksysteem ter legitimatie van de Koude Oorlog.

 • Egbert Visser

  Het oude PTT gebouw is niet bepaald de meest idealistische plek voor een museum.
  “Zaanstad wil laten onderzoeken of het huidige Zaans Museum getransformeerd kan worden naar een museale voorziening”
  Wat moeten we ons hierbij voorstellen?
  Moeten we denken aan een soort binnenmuseum zoals bij het Zuiderzeemuseum ?

 • Cees Kuypers

  Ook een suggestie het nu leegstaande oude deel van de Verkade-fabriek.Krijgt de Verkade – “experience” de plek waar het thuishoort.Parkeerplek genoeg en in verbinding met het Verskade-gebouw (Bieb,Fluxus etc.) kan dit uitgroeien tot een culturele hotspot.En als oud te oud is kunnen de gedachten ook uitgaan naar de plek waar het afgeschoten cultuurcluster zou komen.

 • Egbert Visser

  Als ik zou mogen kiezen dan zou ik ook voor de locatie Verkade kiezen maar het idee van Jan Nijkamp is ook veel beter dan het oude PTT gebouw!
  De Orkaan schreef op 25 mei j.l. ook al over de mogelijke komst van een museum in het oude PTT gebouw en in dat bericht werd gesproken dat er jaarlijks 300.000 bezoekers worden verwacht. Deze bezoekers laat je toch geen museum bezoeken in één van de meest verpauperde straten van Zaandam?
  Zoals Cees Cuypers al zegt is de locatie Verkade een echte hotspot waar toeristen makkelijk kunnen parkeren en na afloop van het museumbezoek wat kunnen eten en drinken in de al aanwezige horecagelegenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *