Toen wij vorige maand in Westend Snooker kwamen om onze jongens aan te moedigen tijdens de voorronde van het NK-Snooker, raakten we aan de praat met een praatcafé-jongen. Hij vertelde ons over het 15-jarig bestaan van het café.

Om heel heel eerlijk te zijn –en dan zijn we dus even heel eerlijk- hadden we wel eens gehoord van het bestaan van een praatcafé, maar de link met mensen met een psychiatrische belemmering hadden we nooit gelegd.

Het was dat de praatcafé-jongen er zelf over begon, anders hadden we het nog niet geweten. En da’s waarschijnlijk een voordeel en een nadeel. Je ontvangt niet op het eerste gezicht een stempel, maar door de onzichtbaarheid ontbreekt ook vaak begrip: breek je been en je bent patiënt.

Het mooie van het praatcafé is dat mensen die geestelijk iets mankeren uit hun isolement kunnen komen door vrijblijvend en ontspannen –zonder dat ‘de zorg’ dit organiseert of oplegt- met elkaar kunnen praten. Of zwijgen. Dit kan op maandag en donderdag bij Westend van 15:00 uur tot 17:00 uur.

Het 15 jarig bestaan wordt gevierd tijdens de Week van de Psychiatrie, op donderdag 26 maart vanaf 13:45 uur in de Vertoeving, Westzijde 80 in Zaandam. De middag is bedoeld voor mensen met een psychische aandoening, hun familie, mantelzorgers en andere belangstellenden. Hier vind je het hele programma.