Zaans #PS2023: lijsttrekker Pvda, Jeroen Olthof (interview)

De Provinciale Statenverkiezingen staan voor de deur. Op 15 maart mogen we onze stem uitbrengen op één van de 23 deelnemende partijen. Bij 16 partijen staan Zaankanters op de lijst, drie partijen hebben zelfs een Zaanse lijsttrekker. 

In deze serie interviewen we kandidaten uit de Zaanstreek en houden we het verkiezingsprogramma tegen het licht. Dit biedt jou de kans om meer te weten te komen over de standpunten en visies van deze kandidaten, en ze beter te leren kennen.

Vandaag gaat De Orkaan in gesprek met lijsttrekker Jeroen Olthof van de Partij van de Arbeid (PvdA). 

Wie is Jeroen Olthof?

Jeroen Olthof, lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen namens de PvdA, is nu gedeputeerde in Noord-Holland voor mobiliteit en bereikbaarheid, leefbaarheid, gezondheid, milieu, luchtvaart en Schiphol. Als inwoner van Zaandam was Jeroen van 2010 tot 2018 wethouder in Zaanstad en was verantwoordelijk voor wonen, sport, jeugd en zorg. Aangezien Olthof lijsttrekker is, is de kans groot dat hij in de provinciale Staat komt. Op dit moment heeft de PvdA namelijk 6 van de 55 zetels in handen. 

In het interview legt Olthof uit waarom je moet stemmen op de PvdA en specifiek op hem. Hij bespreekt hoe de gezondheid en levensomstandigheden rond Schiphol verbeterd worden en of er nog toekomst is voor Tata Steel. De verbinding tussen de A8 en A9 komt aan bod en de veelbesproken samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks wordt ook besproken. Tenslotte vertelt hij wat hij specifiek kan betekenen voor de inwoners van Zaanstad. Kortom, genoeg belangrijke onderwerpen. 

“In 2028 moet er een nieuwe schone fabriek (Tata Steel) staan waar de meest vervuilende onderdelen vervangen worden” 

Behalve Olthof staat er geen andere Zaankanter bij de 30 kandidaten van de PvdA voor Noord-Holland. Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website van de Partij van de Arbeid.

Benieuwd naar het Interview? Klik dan op het audiofragment hier beneden: 

Lees hier al ons nieuws over de Provinciale Statenverkiezingen.

Door Nick Boeske

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Margo Poerwo

  interessant interview.

 • R vd Weerdt

  Wat betekent dat citaat:
  “In 2028 moet er een nieuwe schone fabriek (Tata Steel) staan waar de meest vervuilende onderdelen vervangen worden” nu eigenlijk?
  Staat er dan een “… een nieuwe schone fabriek (Tata Steel)….” of zijn dan “… de meest vervuilende onderdelen vervangen …” ?
  Het een sluit het ander uit, lijkt me. Loze belofte?
  “… moet er … staan…” is ook al niet iets waar je iemand aan houden kan.

 • Louis Dirksen

  CEES, hoe Constructief, Energiek, Eerlijk en Strijdvaardig is Jeroen Olthof?

  Uit het interview blijkt het verschil tussen kandidaten die de Gedeputeerdenzetel hoogstwaarschijnlijk nooit zullen bezetten en een zittend Gedeputeerde. Dat verschil is het doendenken. Jeroen denkt niet om iets te gaan doen, hij doet gewoon waarvoor. hij is ingehuurd: Besturen.
  Dat komt tot uiting in de beantwoording op de vraag waarom op hem moet worden gestemd. Hij geeft een duidelijk verslag van wat hij doet in het College van GS. Een indirecte oproep om hem te kiezen als je je daarin kunt vinden. Als je in een College zit is er sprake van collegiale verantwoordelijkheid. Doet het Colle het goed en voert het een constructief beleid? Zo ja dan is een C voor Jeroen OK.

  Jeroen vestigt in het interview de indruk dat hij op milieugebied misstanden gaat bestrijden door handhaving van regels en venieuwing van de technologie van Tata. Ook Schiphol zal nadrukkelijker kennis maken met Jeroen als het gaat om het handhaven. Strijdvaardig en Energiek op basis van regelgeving en handhaving.

  Met de E van eerlijkheid is het op een belangrijk punt als het samengaan met GL wat minder hoewel dat later wel duidelijk werd. Samengaan is toch iets anders dan samenwerking. Liever samenwerking bleek in Wormer.

  Jeroen scoort CEeS en neemt hiermee de kopposiite over van Julie van het CDA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *