Zaans #PS2023: nr. 6 bij de SP, Anna de Groot (interview)

De Provinciale Statenverkiezingen staan weer voor de deur. Op 15 maart mogen we onze stem uitbrengen op één van de 23 partijen die meedoen. Bij 16 van de 23 partijen staan Zaankanters op de lijst, drie partijen hebben zelfs een Zaanse lijsttrekker. 

In deze serie zullen wij interviews houden met kandidaten uit de Zaanstreek. Dit biedt jou de kans om meer te weten te komen over de standpunten en visies van deze kandidaten, en hen beter te leren kennen voor de verkiezingen. Vandaag gaat De Orkaan in gesprek met Anna de Groot. 

Wie is Anna de Groot

Anna de Groot is kandidaat voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer namens de SP. Als geboren Utrechtse is ze op haar 34ste gaan wonen in Wormerveer en is nooit meer weggegaan. In 2015 werd ze al eerder Statenlid van Noord-Holland en ze keerde in september 2021 weer terug als Statenlid. Deze keer is het met de Statencommissies voor natuur, landbouw en gezondheid, maar ook voor economie, financiën en bestuur. In maart 2022 werd ze fractievoorzitter voor de SP in Zaanstad. Op dit moment heeft de SP 3 van de 55 zetels van de Provinciale Staten in handen. Op de lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen staat ze op plek 6 en voor de Eerste Kamer op plek 10.

In het interview legt De Groot uit waarom je moet stemmen op de SP en specifiek op haar. Ze spreekt over de verantwoordelijkheid van multinationals voor klimaatschade en het beleid tegen stikstof in bodem en lucht. Daarnaast vertelt De Groot over haar kandidaatschap voor de Eerste Kamer en waar ze zich hard voor wil maken. Tenslotte vertelt ze wat ze specifiek kan betekenen voor de inwoners van Zaanstad. Kortom, genoeg belangrijke onderwerpen.

“Het uitkopen van boeren in Noord-Holland zal onvermijdelijk zijn, maar we vinden wel dat het met boeren goed moet worden aangegaan”

Anna de Groot is de enige Zaankanter op de kandidatenlijst voor zowel de Provinciale Staten als de Eerste Kamer. Remine Alberts-Oosterbaan, lijsttrekker voor de Provinciale Staten komt uit Amsterdam en Tiny Kox, lijsttrekker voor de Eerste Kamer komt uit Tilburg. Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website van de SP.

Benieuwd naar het Interview? Klik dan op het audiofragment hier beneden:

Lees hier al ons nieuws over de Provinciale Statenverkiezingen.

Door Nick Boeske

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *