Zaans statement tegen Putin 

Vanmiddag om 12:05 uur bevestigde Zaankanter Oscar Bodelier een spandoek aan het beeld van Czaar Peter op de Dam in Zaandam. Hij wilde daarmee een boodschap afgegeven aan Rusland: 

‘Vladimir Putin, deze nieuw ‘czaar’ is onberekenbaar en niet meer voor rede en vrede vatbaar. We weten niet waar dit stopt. Ik wil laten zien dat er mensen zijn die zich zorgen maken.’ 

Bas Sommeijer

De tijd koos Bodelier symbolisch: 

‘Het is vijf over twaalf. We zijn echt in een ander tijdvak van de geschiedenis beland.’ 

Bas Sommeijer legde de actie vast.

Bas Sommeijer

De twaalfjarige Angel die voorbijkwam had ook een statement:

‘Ik vind het goed dat spandoek wordt opgehangen. Want de oorlog moet stoppen.’

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Henk Visser

  Helaas. De oorlog in de Ukraïne heeft nu ook Zaanstad bereikt. Heel begrijpelijk worden symbolische herinneringen aan Rusland een mikpunt van protest. Begrijpelijk, maar niet terecht.
  Czaar Peter de Grote heeft immers geen enkele connectie met het heden. Zelfs de speech van Vladimir Putin, voorafgaand aan de inval, refereerde niet aan dit tijdperk in de historie.

  Door de historische verbondenheid van de Zaanstreek met de Russische Czaar, die hier kwam om de techniek van scheepsbouw te leren, impliceert dit niet dat elke verwijzing naar Rusland maar in een negatieve projectie gezien moet worden. Dat zou al te kortzichtig zijn. En mee veren op het anti-Rusland sentiment dat nu in de mainstream media opgang vind.

  De Ukraïne oorlog is een tragedie. Ver van ons bed in Zaanstad. Maar oorlog treft ons allemaal. We voelen betrokkenheid met de slachtoffers. We doneren voor goede doelen die de bevolking helpt.
  En springen binnen NAVO verband bij als ‘Big Brother’, de USA, daarom vraagt.
  Nederland stuurde soldaten naar Bosnië die lijdzaam moesten toekijken hoe burgers, onder hun hoede, afgeslacht werden. De Srebrenica tragedie. Ukraïne is geen NAVO lid. Een zorg minder.

  Grote vraag! Had de Ukraïne oorlog voorkomen kunnen worden? Absoluut! Wat de media niet meeneemt in de berichtgeving is de vergelijk met de Cuba crisis. Toen stonden Sovjet Russen, mèt raketten, op een steenworp afstand van Florida. Amerika voelde zich bedreigd. Een 3de wereldoorlog werd toen ternauwernood voorkomen. Nu is de situatie tegengesteld. Rusland voelt zich bedreigd door de groeiende invloed van het westen. In de grondwet van de Ukraïne is opgenomen de wens om aansluiting te vinden met de NAVO. Dat is een regelrechte uitdaging naar Rusland, en vraagt om problemen. Zeker in een zo gevoelige regio.
  Vooropgesteld; elk land heeft recht op zelf bestemming. Maar het moet zich daarbij wel terdege bewust zijn in welke geo-politieke historische positie het zich verkeerd. En daar terdege rekening mee houden.
  Finland heeft na de winteroorlog met Sovjet Rusland in 1939 een pact gesloten. Daarin beloofde het een semi-bufferstaat te worden tussen west Europa en de Communistische grootmacht. Geen lid van de NAVO. Die overeenkomst heeft tot op heden uitstekend gewerkt. En Finland is gewoon een heel modern land dat aansluit bij west Europa.
  Die optie had de Ukraïne ook kunnen nemen.

  Veel meer factor spelen een rol mee. Tè veel om hier op te sommen. En het gaat ook ver buiten de beperkte doelstelling van de Orkaan. Ik hoop u hiermee een bredere visie op het gebeuren te hebben mogen presenteren. Met als advies: ga zelf op zoek naar betrouwbare info, buiten de mainstream media. Het zal uw inzicht positief beïnvloeden.

 • Sven Scholte

  Snappen dat Putin een onberekenbare dictator en volslagen onredelijke agressor is, heeft niks met ‘anti-Rusland sentiment’ te maken. Je mag vinden wat je wil van de positie van Oekraïne als ‘bufferstaat’ of de zogenaamde ‘bedreiging’ voor Rusland, maar ondertussen zijn het allemaal termen die alleen ergens op slaan als je blijft hangen in ‘geo-politieke historie’.

  In plaats daarvan zou je constructief vooruit kunnen kijken en samen kunnen bouwen aan wat goed is voor de hele wereld. Iets waar rancuneuze Putin en zijn conservatieve vriendjes duidelijk geen trek in hebben.

 • Louis Dirksen

  Goed te weten dat er nog steeds mensen zijn die geopolitiek als een excuus aanvoeren om toch maar weer eens ein frischer fröhlicher Krieg te gaan voeren, toch? Misschien maken we nog een kans om Belgie weer terug te eisen dat verloren ging na de zo smadelijk verlopen veldtocht van 1839 ?
  Overigens slikte Stalin na zo’n na zo’n zelfde smadelijk verlopen Vinterkrig in 1941 de Finse meloen maar door en vond Porkkala en een klein stukje Karelie voldoende daar waar hij heel Finland op de rol had staan……

  Aanbevolen literatuur: de biografie van de Finse maarschalk Mannerheim die de Russische beer afdoende buiten de deur hield vanaf 1939…..

 • Jaap van Wessel

  Putin is gaylord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *