Zaans tentdoek… het beste ter wereld

Laten we het geen ‘opscheppen’ noemen maar ‘gepaste Zaanse trots’. En een beetje weemoed…

Het begint met vervelend nieuws: kampeer- en buitensportwinkel De Vrijbuiter gaat op 1 augustus failliet en sleurt ook de tentenfabrikant De Waard mee in haar ondergang.

Eén van de vestigingen van De Vrijbuiter staat op bedrijventerrein Zuiderhout in Zaandam, waarmee het nieuws ook een beetje Zaans is geworden. De winkel blijft nog open, het publiek stroomt toe om de laatste Birckenstocks, Campinggasjes en afritsbroeken te kopen. En misschien zelfs wel een tent van De Waard, de beste tent ter wereld immers.

Waarom was dat zo?

De tent (Albatros, Zilvermeeuw, Bergeend, Lepelaar etc.) was stevig (hij mocht nooit omwaaien) en vrijwel onverslijtbaar. Fameus was het tentdoek: KS 202.

En KS 202 kwamen we deze week tegen in een tweet van één van onze trouwe lezers.

Ook wij wisten het niet. KS uit Krommenie staat voor Kaars Sijpesteijn, een beroemd fabrikantengeslacht uit Krommenie en grondlegger van de Linoleum Fabriek (later Forbo) en eigenaar van Crok & Laan in Wormerveer. Jan Sijbrantsz. Kaars (1735-1812) was zeildoekreder in Krommenie, en het tentdoek komt uit die traditie (ZaanWiki).

De productie van tentdoek is in 1981 gestaakt in Krommenie. Later heeft een Duitse weverij nog KS 202 gemaakt, restpartijen zijn opgekocht door het Volendamse bedrijf ESVO dat het tentdoek nog steeds gebruikt.

Vintage De Waard tenten (uit Schagerbrug) van 50 jaar of ouder worden nog steeds op Marktplaats aangeboden. Met KS 202 uiteraard… “uw tent is toch zeker ook gemaakt van KS 202 Tentdoek?”

Deel dit artikel:

3 reacties op Zaans tentdoek… het beste ter wereld

  1. Bart Prins schreef:

    Bij mij op zolder ligt nog een Camping Star bungalowtent met KS 202 tentdoek (voor het dak), uit 1967. Daar hebben drie generaties Prins mee gekampeerd. Het is net een huisje, met drie grote ramen, en een uitbouw voor de keuken.

    Een paar weken terug was ik nog bij De Vrijbuiter, om naar een iets kleiner model te kijken. Het viel me op dat er helemaal geen bungalowtenten meer verkocht worden, De Waard had deze ook niet, best jammer.

  2. Anna Kelly schreef:

    Dit tentdoek werd gemaakt bij de Tufton. Was toen gevestigd aan vlietsend in Krommenie

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *