De Tweede Kamerverkiezingen staan weer voor de deur. Op 22 november mogen we onze stem uitbrengen op één van de 26 partijen die meedoen. Bij 10 van de 26 partijen staan Zaankanters op de lijst.

In deze serie zullen wij interviews houden met kandidaten uit de Zaanstreek. Dit biedt jou de kans om meer te weten te komen over de standpunten en visies van deze kandidaten, en hen beter te leren kennen voor de verkiezingen. Vandaag gaat De Orkaan in gesprek met Songül Mutluer van de Partij van de Arbeid.

Wie is Songül Mutluer?

Songül Mutluer begon haar politieke carrière als raadslid en fractievoorzitter in Zaanstad, voordat ze de functie van wethouder bekleedde. Sinds anderhalf jaar is ze actief als lid van de Tweede Kamer, waarbij ze verantwoordelijk is voor de portefeuilles Justitie en Veiligheid, evenals Emancipatie. Mutluer staat op de 10e plaats en daarom is de kans zeer groot dat ze in de Kamer blijft. Volgens de laatste Peilingwijzer wordt haar partij geschat op 22 tot 26 zetels. Op dit moment hebben GroenLinks en PvdA samen 17 van de 150 zetels.

In het interview legt Mutluer uit waarom je moet stemmen op GL-PvdA en specifiek op haar. Ze bespreekt de toekomst van Schiphol en de A8-A9 verbinding. Daarnaast legt ze uit waarom ze tegen kernenergie is en wat de rood-groene combinatie wil doen om de toestroom van vluchtelingen onder controle te houden. Tenslotte vertelt ze wat ze specifiek kan betekenen voor de inwoners van Zaanstad. Kortom, genoeg belangrijke onderwerpen.

“Ooit zal er een vrouwelijke premier komen, maar ik hoop dat die een socialer Nederland voor ogen heeft”

Mutluer is niet de enige Zaankanter op de kandidatenlijst van GL-PvdA. Eylem Köseoglu staat ook op de lijst. Ze is sinds 2014 raadslid (fractievoorzitter) voor de PvdA in Zaanstad. Ook haar hebben wij gesproken. PvdA’er Frans Timmermans is de lijsttrekker. Hij was eerder een van de vicevoorzitters van de Europese Commissie en heeft de ‘Green Deal’ door het Europees Parlement weten te loodsen.

Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website van de PvdA.

Benieuwd naar het Interview? Klik dan op het audiofragment hier beneden:

Lees hier al ons nieuws over de Tweede Kamerverkiezingen.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: partijprogramma GL-PvdA, Peilingwijzer. Foto: Songül Mutluer (selfie op de Gedempte Gracht in Zaandam op 18 november).