Zaans voor ’t hekje: Hennepteelt, vervalsing geboorteakte en afpersing…

De oogst deze week bij de rechtbanken in Haarlem en Alkmaar: afpersing, bezit en handel in drugs, een verkeersongeval, hennepteelt, rijden zonder rijbewijs, en als klap op de vuurpijl een vervalste geboorteakte van Kameroen.

Bonus: de gemeente Zaanstad staat deze week voor de Raad van State in Den Haag.

Meervoudige kamer Haarlem

Maandag 10 juni vinden er verschillende Pro forma-zaken plaats. Dit zijn strafzaken waarbij de verdachte vast zit en waarbij de zaak nog niet inhoudelijk behandeld kan worden omdat er bijvoorbeeld nog onderzoeken moeten worden afgerond of getuigen worden gehoord. De zaak is nodig om de verdachte vast te houden.

Eerst vindt een zitting plaats waarbij de verdachte betrokken is bij het bezit en de handel in 62 kg heroïne, het witwassen van ongeveer € 230.000,- en het bezit van een vuurwapen in Zaandam op 19 april 2023.

Daarna wordt een verdachte berecht voor zijn betrokkenheid bij afpersing met een brommersleutel en diefstal met geweld van een brommer in Krommenie op 9 oktober 2022.

Tot slot wordt een verdachte geconfronteerd met beschuldigingen van afpersing van een persoon (€4.400), verzet tegen aanhouding en het bezit van een omgebouwd gas/alarmpistool (Zaandijk en Krommenie, 26 januari 2022 t/m 7 april 2023)

Op dinsdag 11 juli vindt de zitting plaats voor het verkeersongeval op de N203 in Zaandam op 23 oktober 2020. De bestuurder reed met hoge snelheid door rood en raakte een snorfietser, die zwaar lichamelijk letsel opliep, waaronder neurotrauma.

Politierechter Haarlem

Op maandag 10 juli vindt de zitting plaats voor een zaak waarbij de verdachte betrokken is geweest bij hennepteelt (294 hennepplanten) en diefstal van elektriciteit gedurende de periode van 15 mei 2019 tot en met 27 november 2019. Daarnaast is er een ontnemingprocedure van toepassing.

Politierechter Alkmaar

Op dinsdag 11 juli vindt er een zitting plaats voor een winkeldiefstal bij een supermarkt op 21 april in Zaandam, waarbij onder andere babyvoeding en vleeswaar gestolen zijn.

Een dag later vindt er een zaak plaats waarbij het gebruik van een vervalste geboorteakte van Kameroen op 9 juli 2019 centraal staat (gepleegd in Zaandam).

Op donderdag 13 juli staat er een verdachte terecht vanwege poging tot zware mishandeling en geweigerd mee te werken aan ademanalyse op 26 maart in Zaandam.

Kantonrechter Zaandam

Op dinsdag 11 juli vinden meerdere zittingen plaats voor verschillende zaken waarbij de verdachte betrokken is geweest bij het besturen van voertuigen zonder het juiste rijbewijs van de betreffende categorie. Dit omvat het besturen van een auto op 6 juli 2022 in Zaandam, het besturen van een bromfiets op 19 februari 2021 in Zaandam, op 11 november 2022 in Zaandam, en opnieuw op 19 februari 2021 in Koog aan de Zaan.

Daarnaast vindt er op dinsdag 11 juli de zitting plaats voor een zaak waarbij de verdachte op 20 november 2022 in Zaandam een auto heeft bestuurd zonder geldige verzekering.

Raad van State

Op donderdag 13 juli verzoeken B&W van Zaanstad bij die Raad van State een voorlopige voorziening “hangende het hoger beroep” omdat Zaanstad een omgevingsvergunning niet bekend wil maken en onder de dwangsom uit wil die dat tot gevolg heeft.


Tijden, details en de adressen van rechtbank zijn te vinden op de site van de Rechtbank Noord-Holland.

Door Nick Boeske. Foto (De Orkaan): rechtbank Haarlem

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *