Zaanse besmettingen stijgen sterk, Poelenburg probleemgebied

Het aantal besmettingen in de Zaanstreek neemt sterk toe in december, gister werd met 199 een ‘record’ gerealiseerd. In Poelenburg testen relatief veel mensen positief.

Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft oplopen. Tot dusver overleden meer dan 125 streekgenoten aan corona, ruim 250 kwamen met corona in het ziekenhuis terecht.

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. Sinds begin deze maand loopt dat aantal sterk op. Op zeven dagen in december werden meer dan 100 besmettingen gemeld, gister was het ‘record’ met 199.

Omdat het dagcijfer sterk fluctueert (ook omdat er soms door technische storingen te weinig wordt doorgegeven), is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Ook daar is de stijging duidelijk. Het gemiddeld aantal besmettingen ligt nu op de 124 per dag in de Zaanstreek (afgelopen 7 dagen).

Door deze toename zit de Zaanstreek nog steeds stevig in de categorie ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 475 over de laatste zeven dagen (483 in Zaanstad, 375 in Wormerland en 524 in Oostzaan).

Positieve testen per week per 100.000 inwoners (week van 18 december overlapt met die van de 15e)

Poelenburg

Over de laatste 4 weken (19 november t/m 15 december) waren er relatief veel positieve testresultaten in Poelenburg (ruim 21 procent). Alle andere wijken in Zaanstad zaten rond of onder het gemiddelde van 13,3 procent. In Oostzaan en Wormerland is ruim 10 procent van de mensen die zich laat testen positief.

Besmettingen zijn wel van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was aanvankelijk stabiel, in de week van 8 december nam het weer toe. Daarna nam het af maar de afgelopen 3 dagen werden er al 5 streekgenoten opgenomen.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week (de ‘week’ van 18 december bestaat uit 3 dagen)

Sterfgevallen

Bij het aantal sterfgevallen is ook geen daling zichtbaar, in de laatste volledige week (t/m 15 december) waren er aanzienlijk meer sterfgevallen dan in de week ervoor.

In de Zaanstreek eiste de tweede golf (sinds september) al meer sterfgevallen (69) dan in de eerste golf (56).

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

4 reacties

 • D Jonker

  Misschien is het handig om gemeente Zaanstad Covid-19 informatie in meerdere talen te laten verspreiden. In Poelenburg, waar veel turkse gezinnen wonen kijkt men voornamelijk naar turkse zenders. En in Turkije draagt men een heel andere visie op Covid-19 uit.

  • K Kat

   Wat is dit voor een onzin? In Turkije draagt men een stuk strengere visie uit op covid 19 met echte lockdowns, verplicht mondkapjesgebruik overal en zaken zoals roken e.d. verboden in het openbaar (juist om situaties tegen te gaan dat mensen hun mondkapje af doen e.d.).

   Hadden ze in Nederland maar een dergelijke sterke visie op de bestrijding van Covid-19 ingezet, dan was het niet zo slecht geweest met het aantal coronagevallen op dit moment.

 • Mari de Boer

  Door alles in de moedertaal te vertalen is het in Poelenburg fout gegaan.
  Toch blijven mensen daar maar over praten. Na 40 jaar in het onderwijs heb ik de derde generatie meegemaakt en is het taalprobleem bijna gelijk gebleven.

 • Esra Bayar

  Er zijn op dit moment ook veel Marrokanen, Polen en Bulgaren in Poelenburg, deze mensen kijken allemaal tv in hun eigen taal en daar horen ze ook hoe erg het is, het is een ver van mijn bed gevoel en zodra er iemand van hun geliefden wordt geraakt door corona dan pas beseffen ze hoe ernstig het is. Als je een beetje hersenen hebt zoek je gewoon niet andere mensen op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *