Zaanse corona-besmettingen nog steeds ‘ernstig’

In de afgelopen week bleef het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek stabiel. Er werden ruim 200 mensen per 100.000 inwoners positief getest wat volgens het RIVM nog steeds ‘ernstig’ betekent.

Corona heeft in februari tot 18 sterfgevallen in verzorgingshuis Torenerf in Wormer geleid.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week is nu 52 besmettingen per dag.

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen

De Zaanstreek zit in de categorie ‘ernstig’ (tussen de 100 en 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 200 over de laatste zeven dagen (202 in Zaanstad, 221 in Wormerland en 123 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is vrijwel gelijk aan dat van vorige week.

Zaanstreek-Waterland staat volgens de GGD nog steeds “op een 2e plek van de regio’s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners.”

Gemiddeld aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners

In februari 2021 was het aantal positief getesten lager dan in januari.

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 7 in de laatste week. Totaal kwamen 307 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Het aantal ziekenhuisopnames in februari (20) was iets lager dan in januari (24). Sinds novemeber is er een dalende trend.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met één, de week ervoor met 3 en daarvoor met 16 door de sterfgevallen in het Wormerse verzorgingshuis Torenerf. Totaal overleden er 191 Zaankanters aan corona, 135 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (151), in Wormerland waren 32 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

In februari was het aantal sterfgevallen hoog dankzij de Coronagolf in Torenerf.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan.

De foto boven is vandaag gemaakt bij de Julianabrug in Zaandijk, het bord staat al klaar om te verwijzen naar de vaccinatielocatie Topsporthal De Koog, die is nog niet open omdat er niet genoeg vaccins beschikbaar zijn.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *