Zaanse corona-cijfers nog niet voorbij de piek

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek is nog steeds ‘zeer ernstig’. In de afgelopen week lag het net als de week daarvoor boven de 500 per week.

Het aantal ziekenhuisopnames in de Zaanstreek liep op in de afgelopen week; ook het aantal sterfgevallen was hoger dan in de week daarvoor.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week is nu ruim 75 besmettingen per dag.

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen vanaf januari 2021

De Zaanstreek zit in de categorie ‘zeer ernstig’ (boven 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). In de afgelopen week was het 292 in Zaanstad, 215 in Wormerland en 205 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is 2 procent lager dan vorige week.

Aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners vanaf september 2020

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 7 in de laatste week. Totaal kwamen 328 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met 3. Totaal overleden er 209 Zaankanters aan corona, 153 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (168), in Wormerland waren 33 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *