Zaanse corona-cijfers: voor het eerst in half jaar geen sterfgevallen

Voor het eerst sinds oktober van vorig jaar werden er door het RIVM geen corona-doden in de Zaanstreek gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames ging echter omhoog in de afgelopen zeven dagen.

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek daalde de afgelopen week van ‘zeer ernstig’ naar ‘ernstig’.

(Cijfers kunnen later bijgesteld worden vanwege een storing bij het RIVM).

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week is nu minder dan 60 besmettingen per dag (vorige week: bijna 70).

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen vanaf januari 2021

De Zaanstreek zit nu weer in de categorie ‘ernstig’ (boven 100 maar onder de 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). In de afgelopen week was het 232 in Zaanstad, 191 in Wormerland en 144 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is 1 procent lager dan vorige week.

Aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners vanaf september 2020

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 19 in de laatste week maar ziekenhuisopnames worden met vertraging doorgegeven, de cijfers van de laatste week zullen dus uiteindelijk hoger zijn. De piek was twee weken geleden met 34. Totaal kwamen 775 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg de afgelopen week niet. Totaal overleden er 213 Zaankanters aan corona, 157 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (172), in Wormerland waren 33 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *