Zaanse Corona-testcapaciteit uitgebreid

De capaciteit van teststraten in Zaandam en Wormerveer is deze week opgeschroefd van 650 naar 900.

In de afgelopen week hebben “fors meer personen zich laten testen” in Zaanstreek Waterland aldus de GGD. Het ging om een toename van bijna 50 procent.

In Zaandam kunnen 500 mensen per week worden getest, in Wormerveer 400 (alleen op doordeweekse dagen geopend). Inclusief Purmerend is de capaciteit nu 1450 per dag:

“bij verder oplopende testaantallen kan de GGD de capaciteit de komende week verder opschalen naar 1800. Zo kan iedereen nog steeds snel terecht voor een testafspraak: vandaag een afspraak maakt betekent vandaag of morgen testen.”

In de afgelopen week werd slechts 10% van de teststraatcapaciteit niet gebruikt in de regio.

Zaanstreek-Waterland staat volgens de GGD “net als vorige week op een 2e plek van de regio’s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners.” Net als vorige week is er

“een stijging van het aantal meldingen per 100.000 in onze regio. In alle gemeenten met uitzondering van Landsmeer nam het aantal besmettingen toe.”

Vaccins

Vanaf 25 februari kunnen zorgmedewerkers in de wijkverpleging een afspraak maken voor een vaccinatie door de GGD. Op dit moment vaccineert de GGD volgens de landelijke vaccinatiestrategie: mensen in de leeftijd van 80+, het zorgpersoneel van verpleeghuizen, verzorgingshuizen, thuiszorgorganisaties en de gehandicaptenzorg.

De GGD meldt ook dat er minder vaccins van het merk AstraZeneca worden geleverd. Nieuwe afspraken voor vaccinaties kunnen pas vanaf 8 maart worden ingepland.

Koog

Topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan is helemaal klaar om ook daar met de vaccinaties te beginnen, maar:

“Helaas loopt de levering van vaccins aan Nederland achter bij de oorspronkelijke landelijke planning. De leveringen zijn op dit moment te onzeker en niet voldoende om te kunnen starten met vaccineren op de tweede locatie in onze regio.

Wanneer er een redelijke zekerheid is op stabiele levering van vaccins kan ook het vaccineren in De Koog van start gaan. De verwachting is dat hierover in maart duidelijkheid komt.”

Afbeelding boven: teststraat Wormerveer (GGD), onder: besmettingen per dag en gemiddelde over de afgelopen zeven dagen in de Zaanstreek.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *