Zaanse Dromen #1: IKEA (nieuwe serie)

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: IKEA.

Wat? Waar? Wanneer?

Woonwarenhuis IKEA wilde zich met een grote winkel gaan vestigen op bedrijventerrein Zuiderhout in Zaandam.

In 2012 tekent IKEA een intentieovereenkomst met de ontwikkelingscombinatie RON N.V., ontwikkelaar Converse en Zaanstad. In 2013 wordt een overeenkomst over de verkoop van grond getekend. In augustus 2015 meldde wethouder Dennis Straat (VVD): IKEA komt!

Om een lang verhaal niet nog langer te maken: IKEA was daarna voornamelijk bezig met uitstellen, opschorten, nadenken en heroverwegen. Ondertussen werden ‘concepten’ aangepast en de strategie veranderd. Recent besloten de Zweden definitief niet te komen, maar toen geloofde niemand er al meer in. Ondertussen waren er wel historische panden gesloopt.

En wat nu?

Zaanstad zit met het terrein in haar maag. Er wordt nu gedacht aan woningbouw in combinatie met bedrijfsactiviteiten en detailhandel. Dat wordt een dure grap, naast het Ikea-stuk staat een historisch Bruynzeel-gebouw (eigendom van Zaanstad) dat ook mee moet in de ontwikkeling. Ontsluiting is ook duur.

(onder: zo ligt het er nu bij, onder de foto gaat het artikel door)

Wat kwam er niet?

Onder: de ‘artistieke’ impressies.

Lees ook:

Kaartje met alle dromen:

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Raymond Dorjee

  Hoe zit het met de skilift/gondel.

 • Nienke Aussenms

  Waarom geen studentenwoningen plaatsen? Haal studenten deze kant op, we kunnen de kennis, de krachten en studentikoze gezelligheid goed gebruiken!

  • J Tigchelaar

   Prachtige plaats voor evenementen, kermis poppodium, en bedenk maar verder

  • Henk Terol

   Grappig voorstel. Koppel dit aan een high tech universiteit a la Eindhoven in de Achtersluispolder met tech start up bedrijfjes. In de planvorming van de metro is dit ook een prima aanpak voor studenten uit Amsterdam en directe omgeving. Samen met Apple’s en Vodafones in de regio is dit een prima impuls voor de noodzakelijke socio demografische veranderingen van de Zaanstreek.

 • Willem van der Heijde

  Maak.Zaanstad? Zaanstad.maakt.geld.op klinkt mij aannemelijker…

 • Woningbouw, gewoon Huurwoningen neerzetten, dat ben je zo kwijt als verhuurder. Ook hard nodig. Goed plan. Supermarkt Dirk vd Broek EN BURGERKING op de Beganegrond plaatsen, wat Ateliers OF gezellige eetcafe , Rest woningbouw met bv 7 Lagen. Makkelijk verhuurd

  • Bert Versteeg

   Waarom geen JUMBO? Die hebben we nog niet in Zaanstad.
   Ook moeten er betaalbare woningen op het terrein komen, dure yuppenwoningen hebben we al genoeg !
   Verder hoeven er geen winkels of andere bedrijven te komen, dat is zonde van de ruimte,

 • hans van rheenen

  Er is een trend om wonen en bouwen te combineren … lees mee:

  https://stadszaken.nl/artikel/4236/pak-verdozing-aan-met-multifunctionele-onzichtbare-gebouwen

  • Rene Minnebo

   dat zou ideaal zijn voor mijn zoon die straks afstudeert als persoonlijk trainer / health coach. beneden zijn bedrijf en boven wonen. Het is al moeilijk genoeg voor de jeugd om een toekomst te plannen in deze tijd van woning schaarste en dure woningen.

 • hans van rheenen

  Ik bedoelde hierboven: er is een trend om wonen en werken te combineren …

 • Nien Aussens

  Helemaal eens, het zou perfect passen binnen de ‘maak cultuur’ die van oudsher heerst in de Zaanstreek. Alleen dan in een technisch jasje. We hebben dan niet alleen een braingain maar ook weer leven in de brouwerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *