Zaanse Dromen #12: Wereld van Windmolens…

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de Wereld van Windmolens.

Wat? Waar? Wanneer?

Het plan dateert van begin 2015. Het Molenmuseum, toen nog gevestigd aan de Museumlaan in Zaandijk, wil daar weg en herrijzen als ‘Wereld van Windmolens’ aan de Zaanse Schans. Daarmee wilden ze profiteren van de 1,5 miljoen bezoekers (toen nog) die jaarlijks de Zaanse Schans bezochten. Blijven zitten waar ze nu zitten was geen optie volgens verenigings-manager Henk Heijnen (nu curator Zaans Museum):

Dan kies je ervoor dat de vereniging de komende vijf jaar langzaam maar zeker verpietert aan de Museumlaan.”

Het nieuwe museum moet geen “uitstalling” worden maar een “ervaring en belevenis” in de vorm van een molenwerkplaats, daarom werd voor de nieuwe naam gekozen.

De gedroomde plek was ‘Landje De Haan’, meteen aan het begin van het voetpad/fietspad langs de Kalverringdijk. Er zat een destijds een toilet-gebouwtje.

En wat nu?

Het Molenmuseum verhuisde wel, naar het eind van de Zaanse Schans, in villa Kalverliefde. De naam is Molenmuseum Wereld van Windmolens, maar het lijkt niet op de oude plannen. Het ging in 2020 open.

Op landje De Haan zitten nu het brandweermuseum en een winkel (blik op de Zaan). Eerder werden er oliebollen verkocht en zat het Cacaolab er (foto onder, 2020).

Het nieuwe Molenmuseum aan het eind van de Zaanse Schans.

Wat kwam er niet?

Een echte werkplaats en een molenschuur zijn niet gerealiseerd. Ook is er geen terras met aanlegsteiger gekomen. Ook de galg (rechtsonder) hebben we niet in het Molenmuseum aangetroffen.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Resi Veenman

  Wat een negativiteit!

  Weten jullie wat er wel allemaal is gerealiseerd?
  En dat voor een vereniging. Een vereniging van wereldformaat!
  Doe ze dat maar eens na.
  Dit mag ook weleens gezegd!

  PS de galg is een kraangang.

  • Fred Mulder

   Je hebt helemaal gelijk, vind ik. Ik word schijtziek van alleen maar die negatieve reacties van mensen die lekker veilig aan de kant staan. Lekker stimulerend ook, maar niet heus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *