Zaanse Dromen #19: Het Baken van Nauerna

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: Het Baken van Nauerna.

Wat? Waar? Wanneer?

De eerste ideeën voor een groot beeld bij Nauerna dateren uit 2005. De plannen gingen de ijskast in maar kwamen er tijdens Sail2015 weer uit. Als er genoeg geld is, zou het beeld in 2022 klaar moeten zijn. Geld kwam er niet en ook ontbrak het aan animo. De Belangengroep Nauerna zag er niks in, en dat was het einde van het baken.

Het kunstwerk bij de vuilstort Nauerna zou een ‘landmark’ van 35 meter hoog moeten worden. Te zien vanuit de Zaanstreek en Amsterdam en door iedereen die over het Noordzeekanaal vaart. Kunstenaar Ruud van de Wint kreeg in 2005 de opdracht om het beeld te ontwerpen voor het nieuwe kantoor van Afvalzorg. Van de Wint overleed in 2006 maar had toen zijn ontwerp al ingeleverd.

Omdat er geen medefinanciers werden gevonden is het ontwerp voor het Baken in de ijskast gezet. Tijdens Sail2015 is het initiatief weer opgepakt door Enno Neef, oud Gedeputeerde en oud President Commissaris van Afvalzorg. Hij onderzocht de haalbaarheid. In december 2015 is een oordeel van de Adviescommissie Beeldende Kunst Zaanstad gevraagd en gekregen. Neef kreeg subsidie om een 3D model van het Baken te laten maken. In juni 2016 is Adriaan Geuze van bureau WestS gevraagd een ontwerp voor een landschappelijke inpassing voor het Baken te maken.

Er is dus al fiks wat geld aan besteed: de opdracht voor de kunstenaar, subsidie voor een 3D model en een opdracht voor WestS.

Het plan werd destijds gesteund door o.a. Eberhard van der Laan, Johan Remkes, Geke Faber, Marjan Minnesma en Franc Weerwind.

En wat nu?

Niks. De website van het Baken is offline.

Wat kwam er niet?

Dit kregen we nooit te zien.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jan Schoen

  Erg jammer, dat het beeld van Rudi van de Wint er niet is gekomen. Wel zijn er gigantische verschrikkelijke pakloodsen aan de andere kant van Nauerna in de voormalige Westzanerpolder verrezen, dat godbetert door schaamteloze projectontwikkelaars ‘Hoogtij’ is genoemd. Zelfs een klein beetje schoonheid mocht er, als tegenwicht voor de ongebreidelde lelijkheid, niet komen. Lucebert wist het al: ‘Alles van waarde is weerloos.’ Wie toch iets van het werk van Rudi van de Wint wil zien, kan tot 30 oktober terecht in Stedelijk Museum Alkmaar. Een bezoek aan de Nollen, onder Den Helder, De Wint’s magnum opus is altijd een aanrader. projectdenollen.nl

  • Marga Palmboom

   Staat dit werk niet op de historische marinebasis in Den Helder? Iik kan desgewenst hiervan wel een foto sturen…) Met een BabelExcursie zijn wij in oktober daar – en op de Nollen – geweest. Het werk van Van de Wint is meer dan de moeite waard om te bekijken!

   • Gijs van de Wint

    Nee dat is een kleinere en de bovenkant is ‘gesloten’. Wij vinden het ook erg jammer dag het baken er niet gekomen is. Het ontwerp is er nog wel dus wie weet kunnen we het ooit alsnog realiseren ergens. Leuk om te lezen dat jullie zijn werk en De Nollen zo weten te waarderen.

 • Paul Kramer

  een (bijna) identieke staat, als onderdeel van een serie van vier, langs de A37 bij Hoogeveen – mooi ding!

  https://www.artatsite.com/Nederland/details/Wint-Rudi-van-de-Velden-Nevel-A37-Hoogeveen-ArtAtSite.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *