Zaanse Dromen #33: Villa Zonnehoek

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: Villa Zonnehoek (Krommenie).

Wat? Waar? Wanneer?

Voor de plek waar nu Villa Zonnehoek staat, op de hoek Weverstraat-Zonnelaan in Krommenie liet Odion, de eigenaar van het pand, door AG NOVA Architecten een plan ontwerpen waarbij er naast en aan de bestaande bebouwing gebouw moest komen voor 120 cliënten van de dagbesteding. In de plannen is te zien dat het een aaneenschakeling van kleinere huizen zijn die allemaal geschakeld zijn en waarvan de bestaande villa het middelpunt vormde.

Het plan werd gepresenteerd in 2016 en sneuvelde ergens in 2021. In begin 2022 werd omwonenden een plan gepresenteerd waarin de villa gesloopt werd en waarbij er op het hele terrein nieuwbouw zou komen. Niet alleen omwonenden kwamen daartegen in het geweer, Zaans Erfgoed had al in 2021 aan de gemeente voorgesteld om van de villa een gemeentelijk monument te maken. De familie Kaars Sijpesteijn, bekend van de linoleum-fabriek (later: Forbo) die in 1899 begon, liet het huis aan Zonnelaan 1 in 1933 bouwen. Architect was Klaas Jonkheid (1893-1986) uit Heemstede.

Zaanstad gaat onderzoeken of het een monument kan worden, en zolang dat onderzoek loop mag de eigenaar het pand niet zonder vergunning afbreken, verstoren, verplaatsen of in enig opzicht wijzigen.

Villa Zonnehoek,-Gemeentearchief Zaanstad (foto: Henk van de Leur, De Typhoon), 1991

En wat nu?

Als die monumentenbestemming er komt, zou Odion ook opnieuw kunnen kiezen voor dit oude plan omdat daar de villa nog bestaat. De beslissing is nog niet genomen. Zo’n bestemming betekent ook niet dat de eigenaar verplicht is het te restaureren.

De zonnehoek met aanbouw nu (Google Street View)

Wat kwam er niet?

Dit dus…

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *