Zaanse Dromen #37: Noordsche Bos

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de plannen voor het Noordsche Bos.

Wat? Waar? Wanneer?

In 2014 worden er plannen gemaakt voor de ‘Kop van het Noordsche Bos’ in Zaandam. Dat is het hele stuk tussen de Stationstraat, de Provincialeweg, de Vaart en De Buiging (het fiets/wandel-pad van Rustenburg naar het stadhuis). Die plannen van AmstelForte en Multi Vastgoed, ontworpen door Claus en Kaan Architecten, worden een jaar later vervangen door nieuwe plannen van HSB-bouw (architect Neelu Boparai). “Tussen de De Buiging (Stadhuisplein-centrum) en de Stationsstraat komen vijf grote appartementengebouwen (met winkels of horeca?) terwijl er ook laagbouw in het gebied komt” schrijven we in april 2015.

Op de ‘kop’ wordt inderdaad gebouwd, maar alleen langs De Buiging (Romanov-appartementen, waar nu ook Bagels & Beans en McDonald’s in zitten).

Het hele stuk daarachter waar nu fietsenstallingen en een tijdelijke taxi-plaats zijn, blijft nog onbebouwd. In de Inverdan-updates van Zaanstad wordt het plan telkens uitgesteld. “Voor de projecten Heldin/Stelling, Noordsche Bos en de Hemmes is om uiteenlopende redenen de verwachting reëel dat de komende drie jaar niet met de bouw gestart zal worden” werd in juli 2019 gemeld. We zijn nog al ruim drie jaar verder en op het stuk grond is geen enkele bouwactiviteit te bespeuren.

En wat nu?

De plannen bestaan nog steeds. Huizen aan de Stationsstraat zijn gesloopt, de stomerij moest weg, de fietsstalling is tijdelijk, de taxi’s gaan ‘ooit’ naar een betere plek aan de overkant maar vooralsnog ligt het terrein er nog onbebouwd bij.

Google Streeview

Wat kwam er niet?

Een kaart van het gebied met daaronder de huizen voor het ‘binnenstedelijk hofje’ aldus de architect.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker, bronnen: Boporai, eerdere nieuws op De Orkaan, stukken van gemeente Zaanstad, Google StreetView.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Pieter Heine

  De zeldzame keren dat ik in Zaandam kom, moet ik altijd enorm lachen om deze situatie. De ambtenaren kijken er dagelijks op uit. Maar ze kunnen er kennelijk niks aan doen, of de prioriteiten liggen (hopelijk) elders. De verhuurder van de loods zal zich ook wel een breuk lachen.

  • Cornelis Kalfsvel

   Je hebt zo gelijk, er kan niets omdat de gemeente geen andere voorlopige lokatie voor de fietsen kan realiseren. er zijn genoeg mogelijkheden maar daar is inzet, inzicht en wil voor nodig. net zoveel wil als dat de gemeent heeft gehad met het laten klappen van het cultuurkluster. als die was doorgegaan was er nu al gebouwd en had Zaandam een super gezellig en aantrekkelijk centrum gehad met ook nog een een flink aantal woningen…. maar ik ben optimist, wat niet is kan nog komen.

   • Pieter Heine

    Ik ben blij dat er geen cultuurcluster is gekomen en juist er meer spreiding is op dat vlak in de gemeente. Een andere invulling daarentegen zou geen enkel probleem zijn. Al maak je er desnoods een park van. Maar de huidige situatie is een smet op het gehele nieuwbouwplan van Zaandam centrum.

 • Jolanda Kroes

  Al 20 jaar geleden werd mij verteld dat ik ooit weer met mijn bootje kon varen naar de Zaan. Maar doordat de bouw al jarenlang stil ligt, is ook jde sloot gedempt en kan ik met mijn bootje geen kant op. Erg jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *