Zaanse Dromen #42: semi-bungalows in Westerkoog

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de semi-bungalows in het Centrumplan Westerkoog.

Wat? Waar? Wanneer?

Vorige week konden we melden dat de plannen voor het Centrumplan Westerkoog eindelijk concreet werden. Vanaf 1 maart 2023 ligt het bestemmingsplan ter inzage. Eigenlijk had er allang gebouwd moeten worden, de oplevering was voor 2021 voorzien.

Het wordt niet alleen later, maar ook anders. De appartementengebouwen worden lager (8 in plaats van 11 verdiepingen), er komen dus ook minder woningen in. Aanvankelijk was er sprake van 175 woningen in het deel dat ontwikkelaar Sens zou laten bouwen op de plek van De Sprong (afgebrand in 2016). Dat werden er steeds minder, het eindbod is 77. Daarnaast komen er twee appartementencomplexen op de plek van de oude Vuister met 40 appartementen.

Ook sneuvelden plannen voor een winkelcentrum, een school, een gezondheidscentrum en een grand cafe (in de nieuwe Vuister – ontwikkeld door Parteon). De sportschool krijgt wel een plek, evenals het Sociale Wijkteam.

En de 10 ‘semi-bungalows’ langs de Westerkoogweg gaan dus niet door. (Een semi-bungalow is een raar ding en een raar woord. ‘Semi’ betekent ‘half’ maar een semi-bungalow is geen halve maar een dubbele bungalow, die dus uit twee verdiepingen bestaat.)

En wat nu?

Het stukje langs de Westerkoogweg blijft een onbebouwde groenstrook. Zaanstad noemt dat overigens anders:

“deze plek wordt ingericht als ecologische verbindingszone en draagt zo bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie.”

‘ecologische verbindingszone’

Wat kwam er niet?

Onder de kaart en een impressie van wat er niet kwam.

De semi’s zijn rechtsboven ingetekend.
De impressie zoals die nog op de website van Sens is te vinden.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker, bronnen: eerder nieuws op De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *