Zaanse Dromen #44: Zaantheater

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: een nieuwe entree voor het Zaantheater.

Wat? Waar? Wanneer?

In mei 2019 schreven we over de verbouwing (uitbreiding via een aanbouw en een nieuwe entree) van het Zaantheater. In het beleidsplan 2019-2022 was te lezen dat bureau PPHP van architect Sjoerd Soeters (daar ie-is weer!) voor een nieuw ontwerp zou tekenen dat vooral het aanzicht van het theater zou veranderen: meer glas en een prominente plek voor restaurant MUZE.

Zaantheater-architect Paul Carree (die samen met Jan Zijlstra en Wim Wester het Zaantheater ontwierp), wist niets van de plannen en toonde zich zeer verbaasd: “ik hoor dit nu voor het eerst.” Zaantheater-directeur Angelique Finkers ontkende dat overigens en zei dat Carree ‘het niet op wilde pikken’.

De plannen dateren al van 2016. In september 2018 duikt een schets (Finkers: “op de achterkant van een bierviltje”) op in een presentatie voor de gemeenteraad die Finkers geeft. Die dateert uit april 2016 heeft als ondertekening SvE (Soeters van Eldonk).

MUZE moet een ‘grand café’ worden en een ‘huiskamer voor de stad’. Ook zou er een ‘extra zaal’ op de begane grond moeten komen. Dat Soeters erbij betrokken zou worden, wordt tegengesproken door Zaanstad: “Soeters ontwerpt ‘in principe’ niet voor centrum Zaandam.” (Soeters was op dat moment nog supervisor van Inverdan).

Terzijde: restaurant MUZE (wanneer was het de laatste keer open?) is één grote aanfluiting, een gemiste kans en een zelden geëvenaarde verspilling van belastinggeld).

En wat nu?

Ondertussen is de entree nog steeds dezelfde en is er geen uitbreiding te zien. Maar de plannen zouden nog steeds bestaan.

Wat kwam er niet?

Onder een impressie van wat er niet kwam.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker, bronnen: eerder nieuws op De Orkaan.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • hans van rheenen

  Kan mij iemand eens neutraal uitleggen of de supervisor Sjoerd Soeters nu een historisch Zaanse superheld is geworden door het centrum, tegen de wil van véél dorpsgenoten, internationaal op de toeristische kaart te zetten?

  Die bijzin in dit artikel “daar is ie weer” is die nu met een grote zucht of met veel jaloezie bedoeld omdat hij als niet Zaankanter zoveel invloed uitoefende en vandaag nog steeds (b)lijkt te hebben?

 • Bert Versteeg

  Soeters is absoluut geen superheld maar een doorgedraaid persoon die de stad, lees Zaandam Centrum , er niet mooier op heeft gemaakt met zijn potsierlieke ontwerpen.
  Het wordt de hoogste tijd dat Zaanstad definitief afscheid neemt van deze man en zelf eens gaan beslissen van wat ze mooi vinden en wat niet.
  In geen enkele andere stad in Nederland hebben ze een figuur die zoveel invloed heeft op de stedebouw.
  Al die Zaanse nepgevels , het is allemaal veel te veel te veel van het goede.
  Neem het Intell, weinig Zaankanters vinden die gestapelde nepgevels mooi.
  Het gemeentehuis is onpraktisch, was veel te duur en was tijdens de bouw al te klein, het onderliggende busstation is ook veel te krap en verder is het slecht bereikbaar, je mag je fiets er niet stallen en parkeren in de parkeergarage is duur.
  Waarom is er niet gekozen voor een centrale plek binnen Zaanstad, bij de rotonde bijvoorbeeld, op de plaats van het oude Belastingkantoor, langs de Provinciale Weg waar ooit de Europse School was geplant of op de plaats van het oude Bannehof in Rooswijk?

  • hans van rheenen

   Het goede nieuws …

   Sjoerd Soeters, als supervisor, werd inmiddels opgevolgd door Edzo Bindels, die, zoals hij in een interview met De Stichting Babels verklaarde, geen fan van de groene-huisjes-stijl is en in de Zaanse bouwgeschiedenis óók veel baksteen en metselwerk terug ziet. Opvallend vind hij, dat de bomen op oudere opnames weg zijn en niet vervangen worden. Klinkt hoopvol!

   Sjoerd Soeters lijkt met zijn eigen architectenbureau met een PPHP-pet op, goed geluisterd te hebben naar zijn opvolger, tenminste … gaat hij in de Peperstraat héél véél bakstenen laten metselen, zònder groene bouwelementen en met véél natuurlijk groen, zoals bomen en klimplanten.

   Het irritante nieuws is, dat beide supervisors zich helemaal niet (openbaar) uitlaten over de toekomstige functie van de laatste parel aan de Voorzaan bij de sluis … De Burcht!

   Overigens lees/hoor ik weinig van Edzo Bindels, óók niet over MUZE, of heb ik iets gemist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *