Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: een nieuwe entree voor het Zaantheater.

Wat? Waar? Wanneer?

In mei 2019 schreven we over de verbouwing (uitbreiding via een aanbouw en een nieuwe entree) van het Zaantheater. In het beleidsplan 2019-2022 was te lezen dat bureau PPHP van architect Sjoerd Soeters (daar ie-is weer!) voor een nieuw ontwerp zou tekenen dat vooral het aanzicht van het theater zou veranderen: meer glas en een prominente plek voor restaurant MUZE.

Zaantheater-architect Paul Carree (die samen met Jan Zijlstra en Wim Wester het Zaantheater ontwierp), wist niets van de plannen en toonde zich zeer verbaasd: “ik hoor dit nu voor het eerst.” Zaantheater-directeur Angelique Finkers ontkende dat overigens en zei dat Carree ‘het niet op wilde pikken’.

De plannen dateren al van 2016. In september 2018 duikt een schets (Finkers: “op de achterkant van een bierviltje”) op in een presentatie voor de gemeenteraad die Finkers geeft. Die dateert uit april 2016 heeft als ondertekening SvE (Soeters van Eldonk).

MUZE moet een ‘grand café’ worden en een ‘huiskamer voor de stad’. Ook zou er een ‘extra zaal’ op de begane grond moeten komen. Dat Soeters erbij betrokken zou worden, wordt tegengesproken door Zaanstad: “Soeters ontwerpt ‘in principe’ niet voor centrum Zaandam.” (Soeters was op dat moment nog supervisor van Inverdan).

Terzijde: restaurant MUZE (wanneer was het de laatste keer open?) is één grote aanfluiting, een gemiste kans en een zelden geëvenaarde verspilling van belastinggeld).

En wat nu?

Ondertussen is de entree nog steeds dezelfde en is er geen uitbreiding te zien. Maar de plannen zouden nog steeds bestaan.

Wat kwam er niet?

Onder een impressie van wat er niet kwam.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker, bronnen: eerder nieuws op De Orkaan.