Zaanse Dromen #6: Europese School

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de Europese School.

Wat? Waar? Wanneer?

Deze droom ging recent in rook op. Op 9 juli vorig jaar koos het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) voor Alkmaar. Het dromen over de school begon in november 2020 in het geniep: raadsleden kregen zelfs geen digitale stukken te zien en moesten naar het Stadhuis om de plannen te bekijken. Zaanstad hield ook de plek van de school lang geheim (concurrent Alkmaar deed daar veel minder moeilijk over).

En toen de plek eindelijk bekend werd – een deel van de te bouwen ‘Verkadewijk’ zou worden opgegeven – was het huis te klein. Er zouden 120 woningen vervallen, de ouders waren tegen, eerdere plannen van Agora en Zaan Primair voor een school op die plek waren gesneuveld omdat het ‘echt niet kon’ (maar nu dus wel), er waren vragen over de kosten (€ 6,5 miljoen) en er werd een schadeclaim van bouwer HSB verwacht (die kwam niet, maar de aannemer zou wel ‘gecompenseerd’ worden wat uiteraard op hetzelfde neerkomt).

Wethouder Hans Krieger (VVD), “als het gaat om werk, werk en nog eens werk, is dit voor Zaanstad ontzettend belangrijk”.

In 2023 zou er gebouwd moeten worden en in de 2025 zou de school in gebruik worden genomen. Het ging dus niet door.

En wat nu?

Er zijn wel plannen voor de Verkadebuurt maar er is nog geen schep de grond ingegaan (een jaar geleden zou al gebouwd worden).

Wat kwam er niet?

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *