Volgens een recent rapport van TNO heeft ruim 5 procent van de huishoudens in Zaanstad te maken met ‘energiearmoede’. Dat betekent dat ze in relatief slecht geïsoleerde huizen wonen en daarom extra last hebben van de stijgende energieprijzen.

In Pelders- en Hoornseveld gaat het om 9,7 procent, in Poelenburg zelfs om ruim 10 procent van de woningen. Ook in Zaandam-zuid (7,7 procent) en Kogerveld (7,2 procent) is de energiearmoede relatief groot.

De energiearmoede is hoog in oudere wijken. In Westerwatering en Saendelft is de laagste kans op energiearmoede (2,5 procent).

In Wormerland gaat het om 3,3 procent, in Oostzaan om 3,5 procent van de huizen.

Omdat deze huishoudens een laag inkomen hebben, zijn ze niet in staat om hun huis beter te isoleren. Bij huurwoningen zijn ze afhankelijk van de woningbouwcorporatie. In het onderzoek is gekeken naar de betaalbaarheid van de energierekening, de kwaliteit van de woning en in hoeverre de bewoners financieel in staat zijn deze te verduurzamen.

Totaal in Nederland gaat het om ongeveer 550.000 huishoudens. Volgens TNO leeft zo’n 7 procent van het totaal, in energiearmoede:

“ze hebben hoge energiekosten, wonen meestal in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen.”

De PvdA stelt op 7 oktober vragen over energiearmoede in het Zaanstad Beraad.

Bekijk hier zelf de kaart en download het hele rapport.