Elke dag, bij leven en welzijn, scholen de matties Jaap, Piet, Jan, Appie en Gerrit samen rond hun vaste stek in het muziekpaviljoen op de Gedempte Gracht tussen Blokker en ‘V&D’. 

Vanmiddag was het de eerste keer dat ze ons opvielen, en nadat we ze omzichtig benaderden vertelden ze dat ze niet blowen of zuipen en geen troep achterlaten. Zelfs een speciale handshake zat er niet in.

Na een beetje doorvragen bleek dat de boys één ding gemeen hebben met hanggroepjongeren: ze checken de vrouwtjes. Langslopende dames worden uitvoerig besproken en heel heel héél soms zelfs bewonderend toegesproken.

Leugenbank
Ouderen die samenkomen en nieuwtjes uitwisselen zijn van alle tijden. Vroeger zochten zij een zogenaamd ‘leugenbankje’ op: een bank op een centraal plein in het dorp waar je niks hoefde te missen. Jaap, Piet, Jan, Appie en Gerrit lezen De Orkaan niet, want ze zitten nooit achter de computer. Deze overdekte leugenbank lijkt ons een prima alternatief.

Ps. Via Facebook vernamen wij van Marianne Taams dat ‘hangen’ vroeger ook wel ‘beursen’ of  ‘beurze’ werd genoemd. Ze laat een stukje uit het boekje “Zaans voor beginners” van Klaas Woudt zien waarin ook hij het begrip noemt. Wij zijn benieuwd naar het verhaal achter de term ‘beurze’…

Leugenbankje 2

De foto’s zijn gemaakt door Bet Krol.