Horeca: geen super-toeristenbelasting, wel AirBnB innen

De Zaanse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is ‘verbijsterd’ over de ‘exorbitante’ verhoging van de toeristenbelasting in Zaanstad van € 3 naar € 7 per dag. Zaanstad wordt daarmee de duurste gemeente in Nederland.

Volgens de Horeca-ondernemers kan dat neerkomen op een verhoging van 30 procent. Daarnaast vragen ze zich af of de particuliere verhuur via B&B’s en Airbnb’s wel geïncasseerd wordt in Zaanstad.

Die € 7 zet Zaanstad meteen op nr 1. Nu is Haarlemmermeer (Schiphol) het duurst met € 6,05 per nacht, in Wormerland is de belasting € 1,50 en in Oostzaan € 1,25 volgens Cijfernieuws. Een toeristenbelasting van meer dan € 2 is overigens al vrij zeldzaam, ook toeristengebieden als de waddeneilanden rekenen tussen de € 1 en € 2 per nacht.

Zaanstad wil ook een camping, ook daar zullen de nieuwe tarieven voor gelden. Voor de huidige ‘camperplekken’ in Wormerveer (€ 12 per nacht) komt de verhoging neer op +58 procent.

Mark Lankveld van Hotel ZaanInn (voorzitter van het hoteloverleg Zaanstad) en Ruud Keinemans, de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Zaanstreek (en onder meer mede-eigenaar van De Walvis) stellen dat de logiesverstrekkers in Zaanstad zich zorgen maken over de “enorme stijging” waarvoor volgens hen “geen duidelijke en logische onderbouwing is.”

Ook zit het de ondernemers dwars dat B&W niet wil praten met de sector.

“Wij hebben diverse malen [geprobeerd] met u in gesprek te raken over de inhoud van de toeristenbelasting, het is voor ons vreemd dat een gemeente hier niet op ingaat en niet in gesprek wil met de branche waarover zij besluiten neemt.”

AirBnB

De Zaanse Horeca heeft wel een alternatief waarbij het “uitgangspunt is dat de totale prognose inkomsten toeristenbelasting wordt gehaald”. In hun brief aan de raad vragen ze zich af “of er bij particuliere verhuur (o.a. B&B’s en Airbnb’s) wel [wordt] geïncasseerd.”

Daar lijken ze een punt te hebben. Begin dit jaar vroeg VVD-raadslid Annemarie van Nieuwamerongen al of Zaanstad gegevens kon leveren over het aantal AirBnB-overnachtingen en de inkomsten. Dat kon de gemeente niet. Het argument van het ontbreken van onderbouwing van de verhoging is daarmee ondersteund. Van Amerongen stelde overigens zelf vast dat de de toeristenbelasting door de door haar benaderde AirBnB’s werd ontdoken.

Ook De Orkaan stelde daarop vragen aan Zaanstad over aantallen AirBnB-overnachtingen en inkomsten daaruit voor de gemeente, ook daar bleek Zaanstad geen antwoord op te kunnen geven.

Uit onderzoek bleek dat er minstens 250 AirBnB-plekken in Zaanstad zijn. Maar ook via andere platformen (Marktplaats, Wimdu, bedandbreakfast.nl) worden kamers en huizen verhuurd.

Wel kondigde Zaanstad plannen aan (voor de zomer van 2018 te realiseren) voor registratie en maximale verblijfsduur (kortdurend) en maximale omvang (4 personen, 2 kamers). Dat is volgens onze informatie nog niet gerealiseerd. (UPDATE: de woordvoerder van wethouder Munnikendam meldt dat de planning is om dit “eind van het jaar richting besluitvorming te brengen”.)

Een kleine zoektocht op de site van AirBnB levert een grote keus aan kamers en huizen op. De Amsterdamse regels (max 1 maand en niet meer dan 4 personen – zie ook reacties voor aanvulling) gelden hier duidelijk niet. Probleemloos kunnen in de Zaanstreek huizen voor 8 of 10 personen gedurende drie maanden gehuurd worden.

Ook commerciële partijen verhuren via AirBnB, o.a. bij ‘budgethotel’ De Witte Hoeck in Wormerveer en BnB Asia in Koog a/d Zaan.

Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad (DZ) heeft inmiddels vragen over de verhoging gesteld.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Egbert Visser

  Deze belastingverhoging is heel simpel te verklaren en dat is dat Zaanstad in alles de duurste gemeente van Nederland wil zijn, wat toeristenbelasting betreft zijn ze dat nog niet en dat steekt.

 • JBP

  Komen er toeristen naar Zaandam (met overnachtingen)… krijg je dit. Hun basisdoel is natuurlijk Amsterdam… maar ze zijn ook vaak hier in de winkels en restaurants. Goed bezig gemeente! Ben benieuwd of dit door de raad komt.

 • Perry

  Camperplekken in Wormerveer, wat staat er dan achter station Koog aan de Zaan/Zaanse Schans? Wordt hier niet geregistreerd en ge-int?

 • Mieke de Graan

  Even een correctie: in Amsterdam geen max voor de duur bij een B&B en bij Vakantieverhuur is dit 60 dagen. Besluit over 30 dagen moet nog in de gemeenteraad komen. Idd max 4 gasten. De verhoging is abnormaal hoog maar zal ook de verspreiding van gasten verhinderen waar Amsterdam zo mee bezig is.

 • Mieneke Kolen

  Geen beleid is wanbeleid.

 • Anneke Steemers

  In een reactie van wethouder Rob Kriegen in het NHD wordt gerept dat de toeristen wel gebruik maken van de voorzieningen in Zaanstad maar daar niet voor betalen…..? De huidige € 3,- ziet hij dus blijkbaar over het hoofd.
  Over welke toeristenvoorzieningen hebben we het eigenlijk? Geen gratis openbare toiletten in ieder geval om nog maar te zwijgen over een aantrekkelijke bloemrijke wandelroute van en naar de Zaanse Schans/Lagedijk. Godzijdank wordt de Lagedijk vanaf de hoek van de Stationsstraat tot aan de brug wel herbestraat/beplant en komen er nostalgische lantaarnpalen te staan, maar dat is te danken aan de subsidie van de Provincie Noord-Holland.
  Een summier VVV kantoor/winkeltje op de Gracht is wel aanwezig maar op de Zaanse Schans zelf is er niets te vinden, raar toch? Daar lopen immers die 2,3 toeristen rond, de doelgroep van de VVV.
  De beschikbare gedrukte informatie voor de toeristen is ook heel bescheiden: een Zaangids, een plattegrond met de highlights en…..?
  Ook geen gemeentelijke bijeenkomsten voor winkeliers, B & B eigenaren, etc. die dagelijks met de toeristen van doen hebben.

  Nee, geen enkele reden dus om de toeristenbelasting te laten stijgen, integendeel….!

 • Paul

  Ergens zie ik het wel als middel om de ontwikkeling van de hotels en airb&b-hokken wat te remmen. Hotels schieten als paddestoelen uit de grond en het is handig aan de rem te trekken voordat Zaanstad, net als Amsterdam onleefbaar gaat worden.
  Vanaf het station zie je nu al verdwaasde toeristen met rolkoffers de woonwijken van Greater Amsterdam in trekken.

  (Het tarief is trouwens belachelijk….. maar de groei van de overnachtingsmogelijkheden is dat ook. Liever zie ik maximum overnachtingsplekken in bestemmingsplannen geregeld worden dan een diefstal-tax)

  • De Orkaan

   Zaanstad haalt die hotels zelf binnen, en de wethouder heeft al duidelijk gemaakt dat toerisme gestimuleerd moet worden maar dat Zaanstad “er wel wat aan wil verdienen”. Dus als maatregel tegen het toerisme is het niet bedoeld. Concrete maatregelen om het omtrekken van woningen aan de woonvoorraad tegen te gaan door AriBnB aan banden te leggen zijn ook niet in voorbereiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *