Zaanse Ivana Kupala viering: saamhorig! (verslag en foto’s)

De Oekraïners die in de oude school Et Buut in Zaandam zijn gevestigd vierden gisteravond de feestdag Ivana Kupala. Een feest dat de geboorte van de zomer symboliseert. Het idee voor deze viering is maandag pas ontstaan en in no time was het georganiseerd. Ook voor de buurt.

De sfeer is geweldig en saamhorig! De buurtbewoners waren uitgenodigd, om ze te bedanken voor alle steun. Maar ze ook kennis te laten maken met deze traditionele Slavische feestdag en inherent hieraan met de Oekraïense cultuur.

Door: Caroline Boone

De buurtbewoners van Et Buut van de Parkstraat, Langestraat, Ooievaars straat en de Reigerstraat waren afgelopen maanden zeer betrokken bij de komst van Oekraïners naar het oude gebouw van obs Et Buut.

Caroline Boone

Op dit moment zijn er ongeveer twintig vluchtelingen gehuisvest in de oude basisschool maar er druppelen nog steeds kinderen en voornamelijk deelgezinnen binnen. In totaal kunnen er maximaal 45 mensen ondergebracht worden. Dit zijn mensen die extra zorg nodig hebben maar ook vrouwen die een kind verwachten.

Caroline Boone
Caroline Boone

De sfeer was geweldig. Iedereen die kwam bracht eten of drinken mee, en er was een bbq. Dus genoeg te eten. Er werden diadeems van grassen en bloemen gemaakt, geschilderd, T-shirts beschilderd en verloot en gedansd op traditionele Oekraïnse zang en muziek!

Caroline Boone

Het doel van deze avond: Oekraïense vluchtelingen en buurtbewoners samenbrengen, is gelukt! Iedereen was in contact met elkaar, in gesprek, dansend of met handen en voeten.

Caroline Boone

Dit project heeft nog een mooie toekomst te gaan. In de hoop dat de meesten weer terug kunnen keren naar hun geliefde vaderland!

Caroline Boone
Deel dit artikel:

Een reactie

  • Ton Bloetjes

    Het was ook een gezellige avond. Zowel voor buurtbewoners als voor de Oekraïense vluchtelingen. Heerlijk om deze mensen even te zien genieten.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *