Zaanse kerken trekken aan de bel

‘Zelfs een kopje koffie schenken is op dit moment in de Zaanse kerkgebouwen niet toegestaan!’ schrijven de vertegenwoordigers van diverse Zaanse kerken in een brief aan de Zaanse raad. 

In de Zaanstreek zijn niet minder dan 84 kerkgebouwen, waaronder: 24 rijksmonumenten, 7 gemeentelijke monumenten en 1 provinciaal monument. Van deze kerkgebouwen staan er 75 in Zaanstad, 60 daarvan zijn nog in gebruik. 

Aangetekend wordt dat vele beeldbepalende kerken rijksmonumenten zijn in de Zaanstreek en hoge onderhoudskosten vergen die door gebrek aan een goede exploitatie en menskracht niet of nauwelijks meer opgebracht kunnen worden.’ stellen de ondertekenaars. 

Begin dit jaar presenteerde Zaanstad de Zaanse Kerkenvisie. Achtergrond van de ‘visie’ is de verwachting dat 30 tot 80 procent van de Nederlandse kerken haar functie als gebedshuis zal verliezen. Maar de ambtelijke molens malen te langzaam vinden de kerkvertegenwoordigers:  

‘Al zes jaar geleden (!) is aangekaart door de grote meerderheid van de kerkvertegenwoordigers dat de kerken dringend behoefte hebben aan een beter gemeentelijk beleid op het gebied van horecafaciliteiten voor de kerkgebouwen.’ 

Tijdens een bijeenkomst afgelopen november vertelde een opgaveregisseur Horeca van de gemeente Zaanstad ‘dat verandering van het huidige beleid een moeizaam proces is omdat vele disciplines bij de gemeente dit gezamenlijk moeten behandelen. De opgaveregisseur adviseerde de kerken de noodklok te luiden bij de raad. 

Hier vind je de hele brief.

De foto boven is van Blanka Kratochvilova.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Het is toch een gemiste kans als bepaalde publieks activiteiten niet mogelijk zijn in de kerken. Wel moet ik hier bij een kanttekening maken,
  want de kerk in Rome is schat-hemeltje rijk……..

 • Wendy Kind

  Opgaveregisseur. Dat moet een prachtberoep zijn.

 • elza van staaveren

  wat een idiote regel.
  Kerken doen meer dan godsdienstoefening.
  Koffie, thee, maaltijden zijn de speerpunten van contact onderling.
  Heel belangrijk , nu er veel eenzaamheid is, veel alleenstaanden enz.

  De regering hamert erop.. Zaanstad wil iets, wat niet te realiseren is, en niet nodig is.
  Er is al een tekort aan vrijwilligers.
  Zangkoren hebben ook pauze met koffie /thee, er zijn bootjesbouwactiviteiten in een molen, ze krijgen daar fris, moet er dan een apart iemand voor komen.? Nonsens
  Kortom, ons land gaat ten onder aan de te gekke regeltjes.
  Als er minder regels zijn, kunnen sommige mensen ander werk gaan doen, in onderwijs en zorg….

  • Bruce Latham

   Een kopje koffie drinken binnen mag echt wel, het gaat er hier om of je het mag verkopen. Dus optreden, lezing of tentoonstelling organiseren en dan iets te eten en drinken verkopen bijvoorbeeld.

 • Hanneke Kiburg

  als de kerken dat niet meer mogen doen zullen er nog meer mensen vereenzamen, geen warmte en een beetje aandacht/warmte kunnen krijgen.
  Wees blij met alle vrijwilligers die zoveel opvang regelen. scheelt een boel psychische begeleiding!

  • l. Boonstra

   In dit geval zit de gemeente Zaanstad gewoon klem. Want waarom zou de ene vereniging(kerk) wel horeca voor niet leden mogen uitbaten en een voetbalclub niet. De Horecabond zal gelijk op de stoep staan bij de gemeente als ze dat willen. Er is eigenlijk maar 1 oplossing en dat is het verkrijgen van meer leden of toch maar plat slaan en leuke huisjes bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *