Zaanstad meldt op haar website dat per 1 oktober de Zaanse Mantelzorgpas beschikbaar is. Mantelzorgers en aangesloten winkeliers kunnen gebruik maken van de pas via www.zaansemantelzorgpas.nl.

In de offerte stond dat op 1 september 2017 met de uitvoering zou moeten zijn begonnen. Dat werd dus een maand opgeschoven ook die datum werd niet gehaald. Vandaag, 5 oktober, om 14:00, ging de site online.


UPDATE 6 okt. 2017: de site is offline gehaald.


De site vertoont veel tekenen van haastwerk en is duidelijk niet af: teksten ontbreken, er is geen contactinformatie en links werken niet.

De gemeente werkt samen met ZON en betaalt deze organisatie daarvoor “een geringe financiële vergoeding” volgens Zaanstad die niet bekend wil maken hoeveel dat is. Voor de uitvoering van de Mantelzorgpas heeft Zaanstad gekozen door een derde partij: Puur Zaans van Denise de Vries, die ook met ZON moet samenwerken.

In augustus ontstond commotie toen via ZON een mail werd verstuurd waarin de deelnemende winkeliers tot hun verbazing kregen te horen dat voor de pas € 30 per maand aan Puur Zaans zou moeten worden betaald. Dit plan werd onmiddellijk ingetrokken, waardoor Puur Zaans het nu – zonder verdienmodel – voor de ‘minder dan € 30.000,- per jaar‘ zal moeten inrichten (namelijk € 29.875,-).