Zaanse Natuurmarkt: staafwantsen, poelslakken en prijswinnaars

Afgelopen zaterdag was het Zaanse Natuurmarkt in het Darwinpark. Bas Sommeijer was erbij voor De Orkaan en dook in de wilde wereld van de rivierkreeften, waterschorpioenen, pissebedden, egels, ratten en de foto’s van Kees Jak.

Ook werd de Zaanse Natuur en Landschapsprijs 2023 uitgereikt. Die ging naar Rolf Surink van de Stichting Kalverpolder. Stichting De Poelboerderij kreeg de Zaanse Natuur en Landschapsprijs in de categorie ‘organisaties’.

Het is warm als we op het plein van het natuurmuseum komen. Voor een natuurmuseum staan er wel weinig bomen op het plein en voor een Zaanse natuurmarkt ook weinig kraampjes.

Bij een nabijgelegen sloot zijn een paar kinderen met zelfgemaakt visnet van een zeef op een stok waterplanten en dieren eruit aan het vissen. In een paar glazen bakken kan je zien wat er onder het wateroppervlak zich bevindt. Van rode rivierkreeften, die je gewoon kan opeten, naar staafwantsen, poelslakken en waterschorpioenen. Aan het kraampje hangen oproepen voor een mee te varen of vrijwilliger te worden. Bij een volgend kraampje ligt een grote berg aarde waar je met een lepel in mag wroeten. Er worden pissebedden, mieren en regenwormen uitgehaald. 

Binnen staat Kees Jak met zijn foto’s. Van beroep is hij metaalbewerker, en moet nog een paar jaar. Toch zou hij graag fotograaf willen worden. Hij volgt hiervoor nu een START opleiding, waarbij hij leert hoe je een bedrijf moet runnen, van belastingen en boekhouding. Hij moet nog 2 hoofdstukken en dan is hij klaar. Van zijn fotografie kan hij nog niet leven. Wel heeft hij een opdracht van de gemeente gehad, dat betaalde goed. Een paar van dit soort opdrachten per maand en hij zou zijn huidige baan kunnen opzeggen. 

Landschappen fotograferen vindt hij het leukst, maar als hij gevraagd wordt wil hij ook wel bruidsfotografie of portretten doen. We lopen langs zijn foto’s. De eerste foto is van een zonsondergang bij een steiger met twee fietsen. Daarnaast een foto van een waterplas waar ’t Reghthuys in Westzaan tevoorschijn komt. De foto ernaast is een favoriet van Kees. Een groepje koeien in de wei die ons aanstaren, net alsof we voor de koeien in het gras liggen. Bij een foto van een molen vertelt hij dat hij die foto nu anders zou nemen. Het onderwerp niet meer in het midden maar aan de zijkant zodat de foto spannender wordt.

Om ons heen zijn kinderen laatjes en deurtjes aan het opentrekken om de ‘schatten’ van de natuur te vinden. Egels met een McFlurry beker over zijn hoofd, en een rat die een verloren boterham met kaas verorbert. Er is zoveel op hun eigen ooghoogte te zien dat ze  niet omhoog kijken. En dat is jammer. Ze missen de opgezette kat die in een boom klimt.

Onder de foto’s een afbeelding van de prijswinnaars (en genomineerden) van de Zaanse Natuur en Landschapsprijs 2023.

Rolf Surink van Stichting Kalverpolder heeft vanmiddag in het Darwinpark de Zaanse Natuur en Landschapsprijs 2023 voor vrijwilligers gewonnen. De genomineerden Jaap van Harlingen, Dirk-Jan Mooi en de afwezige Els Floris ontvingen een oorkonde. In de categorie natuurorganisaties ontving Stichting De Poelboerderij de Zaanse Natuur en Landschapsprijs met een prijs van € 3.500,00 voor de vlindertuin. Op de foto van links naar rechts: Ron Sman, voorzitter Bredenhofstichting, Jaap van Harlingen, Rolf Surink (prijswinnaar), Dirk-Jan Booij en vertegenwoordiger van afwezige Els Floris.

Door Bas Sommeijer (tekst en foto’s van de markt), de informatie over de prijzen werd toegezonden door Ron Sman.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • fons wegman

  Uit het verslag begrijp ik dat uw verslaggever alleen naar het natuurmuseum geweest is en niet is doorgelopen naar het Darwinpark waar alle kramen stonden. Gelukkig wist de fotograaf het Darwinpark wel te vinden.

  • bas Sommeijer

   He wat jammer, er was geen verwijzing vanuit het Zaanse Natuurmuseum naar de stadsboerderij. Ik vond het al zo stil en had meer verwacht. Volgend jaar ga ik zeker het Darwin park in naar de stadsboerderij!

   • fons wegman

    In de communicatie werd op zich wel steeds aangegeven dat de Natuurmarkt in het Darwinpark was, maar je maakt hiermee wel een leerpunt duidelijk voor de organisatie Bas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *