Zaanse oud-wethouders: € 1,6 miljoen sinds 2014

Zaanstad betaalde in de afgelopen 5 jaar € 897.625 aan wachtgeld aan 9 oud-wethouders.

Oostzaan betaalde 239.502 aan 7 oud-wethouders. Wormerland betaalde € 526.281 aan 5 oud-wethouders.

Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag. In totaal ontvingen oud-bestuurders in de periode 2014 – 2018 samen ruim € 126 miljoen aan wachtgeld.

Directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging zegt tegen EenVandaag:

“afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur. Wij horen nu al van gemeenten en politieke partijen dat het steeds moeilijker wordt nieuwe wethouders te vinden.”

De uitkeringsduur is afhankelijk van de duur van alle voorafgaand aan het ontslag beklede politieke functies en is tegenwoordig maximaal vijf jaar. Wie een loopbaan van minder dan 2 jaar heeft krijg ook niet langer dan 2 jaar een uitkering. Daarna is de uitkeringsduur 3 jaar en 2 maanden, wie langer dan 10 jaar in de politiek heeft gewerkt krijgt onder bepaalde voorwaarden een uitkering van 5 jaar. Er is sollicitatieplicht en de uitkering stopt bij het pensioen. De uitkering is het eerste jaar 80% en daarna 70% van het laatste salaris. (bron: wethoudersvereniging, daar zijn ook details en uitzonderingen te vinden.)

Bekijk hier het item:

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Bert Vissers

  Door deze riante regeling is de kwaliteit nu zo goed dat ze daarna nergens meer aan de bak komen voor zo’n riant salaris wil hij eigenlijk zeggen.

  • De Orkaan

   Riant? In Zaanstad gaat om gemiddeld zo’n 20.000 (bruto) per ex-wethouder en max 3 jaar. Riant is anders…

   • Berry

    Dat is een misrekening, want dat gaat ervanuit dat alle 9 wethouders allemaal 5 jaar lang een uitkering krijgen.
    Ik betwijfel of het inderdaad allemaal dusdanig incapabele of luie donders zijn dat ze nergens anders aan bak komen. Dat zou pas echt erg zijn.
    Het is eerder waarschijnlijk dat het 1 of 2 zijn die de volle vijf jaar pakken.

    Wachtgeld is bedoeld als overgangsregeling naar nieuwe baan, niet als lui lekkerland. Het principe is goed, maar helaas zoals andere uitkering wordt er door een groep te riant gebruik/misbruik van gemaakt. Waar men zich terecht boos over kan maken dat juist mensen op deze positie zeer rechtgeaard zouden moeten zijn.

    • De Orkaan

     Het is vooral geval van niet goed lezen. Er staat namelijk gewoon ‘gemiddeld’. Maar als je bewijzen voor het verblijf in luilekkerland hebt van ex-wethouders horen we dat graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *