Zaanse PvdA’ers twijfelen over RoodGroen

Jeroen Olthof – PvdA-lijsttrekker bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten – wil geen gemeenschappelijke PvdA-GroenLinks-fractie in de Staten van Noord-Holland.

Landelijk hebben de bobo’s en de congressen van de partijen al een stap gezet naar een fusie. In de Eerste Kamer gaan ze een samengestelde fractie vormen. Twee wethouders van Zaanstad: René Tuijn (PvdA) en Wessel Breunesse (GL) werden lid van elkaars partij. Maar de leden die in de Stoomhal in Wormer tijdens de PvdA-bijeenkomst bij elkaar kwamen, waren nog niet zover. De beloofde alleengang van Olthof leverde het eerste spontane applaus op de bijeenkomst op. De meningen waren verdeeld, een deel van de aanwezigen was wel degelijk voor samenwerking.

Bouwen in het groen

De bijeenkomst ging over de komende Staten-verkiezingen maar de Rood-Groene samenwerking en de landelijke politiek speelden de hoofdrol. Rood-Groen was volgens Olthof ook nog niet aan de orde in Noord-Holland omdat de partijen inhoudelijk niet altijd op één lijn staan. Zo wil de PvdA onder voorwaarden wel in het ‘groen’ bouwen terwijl dat voor GroenLinks onbespreekbaar is.

De PvdA wilde trouwens ook niet aan tafel met ‘partijen die mensen uitsluiten’ waarmee PVV, FvD, JA21 en soortgelijke clubs uitgesloten zijn van onderhandelingen waar de PvdA aan mee doet. Dat ze meedoen is voor de meeste kopstukken overigens geen vraag, volgens gespreksleider René Tuijn gaat de partij ‘voor de overwinning’ en ‘Jeroen gaat het doen’.

Radicaal

Warm pleitbezorger van de rood-rode samenwerking en PvdA-kandidaat voor de Eerste Kamer Frank van de Wolde betoogde dat fusie eigenlijk de enige optie voor de partij was. Zo’n fusiepartij zou het zelfs goed kunnen doen bij de verkiezingen, alhoewel hij daar een paar slagen om de arm hield: “ik geloof daar wel in maar ik kan het niet beloven.”

Van de Wolde gaf de PvdA nog maximaal 10 à 15 jaar als ze niet gingen fuseren: “kijk maar eens in de zaal. Ik ben 30 en ik ben een uitzondering.” De relatief jonge aanhang van GroenLinks deed Van de Wolde watertanden, “als we niet iets heel radicaal anders gaan doen, is er voor de PvdA geen toekomst.”

Behalve over RoodGroen ging het vooral over landelijke politiek. Ook oud-voorzitter Hans Spekman hamerde daarop. Een gezamenlijke vuist tegen het neoliberalisme van Rutte was de rode draad: energiearmoede, woningcrisis, tweedeling, uitsluiting, klimaatverandering, ongelijkheid, de megawinsten van Shell… Olthof verzuchte zelf: ‘mooi verhaal, maar hoe ga je dat doen?”

Op dat punt werd het allemaal wat minder concreet. Schiphol kwamen we niet tegen in de speeches, ook de A8-A9 en de stikstof ontbraken. Maar goed, daarvoor kan je ook bij het PvdA-programma terecht.

Lees ook: Zaans #PS2023: lijsttrekker Pvda, Jeroen Olthof (interview)

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Louis Dirksen

    Weinig CEES als een topkandidaat er al niet in gelooft; de S van Strijdvaardig valt af. Helaas ook de C. Constructief wezen als je niet samen wilt gaan? Dat wordt moeilijk als de hogere partijmachten anders willen. De C blijft voorlopig voorbehouden aan CU en CDA, maar C betekent daar toch wezenlijk iets anders. Het geheel komt in mijn beleving weinig Energiek over dus die valt ook af.

    Jeroen Olthof : Een E op de CEES schaal: Die van Eerlijk…….

  • Jan de Vries (niet van D66)

    Dat wordt aan twee dode paarden trekken PvdA en GL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *