Zaanse Schans-belasting uitgesteld?

De ‘vermakelijkhedenbelasting’ die Zaanstad in 2020 voor de Zaanse Schans wil invoeren, wordt mogelijk uitgesteld.

Oppositie- en coalitiepartijen gaan moties en amendementen indienen om de ‘retributieheffing’ op kaartjes voor molens, musea en andere attracties drie maanden uit te stellen of zelfs helemaal af te schaffen.

Dinsdag 12 november wordt over de belasting beslist. Als de coalitiepartijen hun steun terugtrekken, staat de invoering per 1 januari op de tocht.

De steun voor de nieuwe belasting ontbreekt volledig bij de erfgoed-partijen die belast gaan worden: De Zaansche Molen, Zaanse Museum en Museum de Zaanse Tijd. Zij vinden de belasting oneerlijk: touroperators, horeca, souvenirshops en kaasboerderij (waar het meeste geld wordt uitgegeven) betalen niks. Ook rondvaarten, rondleidingen en fietsverhuur zullen worden belast met een kwartje per verkocht kaartje.

€ 800.000

De cijfers van de plannen staan ter discussie. Zaanstad wil maandag pas de onderbouwing voor de te maken kosten in 2020 openbaar maken, terwijl de geschatte inkomsten van € 800.000 op los zand lijken te zijn gebaseerd. Wethouder Sanna Munnikendam heeft toegegeven dat ze ook wel tevreden is als de helft binnen zou komen.

Coalitiepartijen ROSA en VVD hebben moeite met de nieuwe belasting, zeker na de inspraak van de verschillende erfgoed-partijen. Vanuit de Zaansche Molen (en gesteund door het Zaans Museum) zijn inmiddels andere ideeën gepresenteerd. Zo wordt gedacht aan een ‘duinkaart’-model (maar dat kan niet op korte termijn worden ingevoerd) maar ook aan de ‘all inclusive kaart’: een soort van Zaanse Schans Card 2.0. Via een amendement willen verschillende partijen oproepen om alternatieven te onderzoeken en de beslissing uit te stellen tot april.

Begroting

Oppositiepartijen hebben ook grote bezwaren. Zij zullen waarschijnlijk via moties of amendementen aandringen op het volledig schrappen van de plannen.

Als de belasting niet (of later) wordt uitgevoerd, levert dat een begrotingsprobleem op voor het college. Dat probleem hadden ze sowieso omdat de belasting aantoonbaar veel minder op gaat brengen dan verwacht. Hoe groot het probleem is, kan nog niet worden vastgesteld omdat het college de te maken kosten niet openbaar heeft gemaakt.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Jeannette Schoone

    Zou er dan toch een dosis gezond verstand bestaan bij de gemeente Zaanstad? Gooi dit onzalige en oneerlijke plan a.u.b. in de prullenbak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *