Zaanse Schans Belasting volgende week ingevoerd

Op toegangskaartjes voor molens, musea en rondvaarten op de Zaanse Schans wordt vanaf 1 februari 25 cent belasting geheven.

Op die datum wordt er helemaal geen kaartje verkocht vanwege de lockdown, en of dat daarna mogelijk is, blijft de vraag. Maar de Vermakelijkhedenbelasting (VMR) is nu na diverse uitstelrondes een feit.

Bijna niemand is blij met de nieuwe belasting. In de raad was men tegen of ging met tegenzin akkoord (Hans Kuyper van ROSA: ‘ons lievelingsprobleem’). Ondernemers en bewoners bombarderen de raad met boze brieven. Musea en molens vinden het oneerlijk omdat horeca en souvenierwinkels niet betalen. Maar hun alternatief waarmee ze de belasting hadden kunnen afwenden, is ondanks toezeggingen nog steeds niet af. Ze beloofden het onlangs ‘voor de zomer te kunnen uitrollen’ maar vroegen ook uitstel tot 1 oktober. Daar ging het college en de coalitie niet in mee.

Wethouder Hans Krieger (VVD) had een kunststukje nodig om de raad te overtuigen. Ook hij geloofde niet dat de VMR veel zou opbrengen. Maar wat hij tekort kwam, ging hij in Den Haag ‘declareren’.

Zaanstad verwachtte een opbrengst van € 668.000, maar door corona zou dat kunnen € 240.000 worden: bijna een miljoen verkochte kaartjes. Dat is opmerkelijk, op de Zaanse Schans werden nooit meer dan zo’n 700.000 à 750.000 kaartjes verkocht (en dat was tijdens de pre-corona-topjaren toen er nog 2 à 2,5 miljoen bezoekers kwamen). Hans Kuyper zei “die cijfers met een enorme korrel zout te nemen.”

Geen probleem volgens Krieger, de gemeente wil bij de Rijksoverheid het verschil van € 428.000 (of meer) ‘declareren’ omdat er minder toeristen zijn. Of die vlieger opgaat, wist hij niet zeker.

In de raad werden vraagtekens gezet bij deze redenering, ‘frauduleus’ volgens Marianne de Boer van Lokaal Zaans. Jan de Laat van coalitiepartij GroenLinks had het liever over ‘optimisme’.

Op de Schans zelf wachten ze op de terugkeer van de toerist…

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Jos Kerkhoven

  En Rosa de zichzelf benoemde ‘cultuur en erfgoed partij’ heeft iniedergeval niet naar hun achterban op de Schans geluisterd door voor deze belasting te stemmen.

 • Frauduleus idd! Een belasting invoeren om misgelopen geld bij het rijk te declareren. Maar het ergste is nog dat het gebeurt over de ruggen van oa de molens. De tarieven staan al vast voor 2021. ‘Even dat kwartje doorbereken’, zoals Hans Kuyper zo makkelijk zegt gaat niet op. En dan de administratieve last die het met zich brengt! Zorg dat deze moeilijke Corona tijd wordt overwonnen zou toch top prioriteit moeten zijn in de raad? Bij ons wel, maar kregen we helaas geen meerderheid voor. Heel bijzonder dit. We blijven we inzetten op een nieuw model waar alle partijen goed mee kunnen werken. Wordt vervolgd…

  • Adri Prins

   In elke molen bij de deur een busje ophangen met verzoek om vrijblijvend 50 cent (of meer) te doneren zodat de schade beperkt blijft.

 • Alko Hoekstra

  Wat een treurige vertoning weer in de Raadszaal. Elkaar vliegen afvangen met veelal weinig kennis van de feiten. Zal nog vele vervolgen krijgen.
  Terwijl de echte oplossing voor het grijpen ligt! Dat is de rationalisatie en normalisatie van de in de loop van zeker 30 jaar ernstig scheefgegroeide toestand op de Zaanse Schans. Wij (de bewonersvereniging SBB) hebben daar al een stevige aanzet voor gegeven.Voor wie het interesseert (zijn die er nog?), zie
  https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/9643842/1/SBB%20jan%202021_Probleem%20en%20Oplossing%20Exploitatie%20Zaanse%20Schans%202021

 • Olga de meij

  Wat een treurige vertoning! Ik heb nog nooit zo een raad meegemaakt en zo slecht geïnformeerd , althans het grootste deel, je hoort ze niet-over het feit dat een minderheid van een stichting en de molenvereniging en museum zs en de tijd, de laatste 2 subsidieslurpers, willen uitmaken hoe de zs eruit moet gaan zien , nl een openluchtmuseum! Dat kan helemaal niet juridisch, de openbaarheid moet eerst van het gebied af, de ondernemers met eigen panden moeten worden uitgekocht en dan kun je een lang proces gaan volgen om openbaarheid eraf te halen, duurt jaren.
  Verder is het absurd dat een kleine minderheid wil bepalen in een openbaar gebied vóór een meerderheid hoe de zs eruit moet gaan zien met een verplichte card die bezoekers te duur vinden inclusief toiletbezoek en parkeren. Dit soort beleid zou je verwachten onder Poetin niet in Zaanstad, je zou verwachten dat een raad die leegloopt op beide subsidieslurpers daar kritisch naar kijkt, maar je merkt daar niets van . De molens zijn straks de sigaar want bezoekers met een museumkaart kopen geen verplichte kaart om 1 molen te bezoeken, ze waren goedkoper uit met toegang van 5 euro per molen. Stop met deze bizarre plannen die juridisch onhaalbaar zijn en moreel verwerpelijk en zorg dat alle stakeholders weer een stem krijgen.

 • Olga de Meij

  Het was weer trieste vertoning bij de raadsvergadering en wat een gemis aan kennis en informatie schokkend! De vmr is ingesteld en maar blijven roepen dat het zo geweldig is dat een minderheid van een stichting met een subsidieslurpend musea de zs en de tijd gaan bepalen voor een meerderheid van ondernemers en bewoners hoe de zs eruit moet zien , nl een openluchtmuseum! Geen enkel kritisch geluid op enkele partijen na dat dit juridisch niet kan. Je moet nl eerst de openbaarheid van gebied afhalen wat niet gelukt is en ondernemers met eigen panden uitkopen, dan wacht een lange procedure van onteigening om de openbaarheid van gebied af te halen dus de kans op een openluchtmuseum met een verplichte card incl parkeren en toiletbezoek is volkomen onrealistisch, maar daar hoor je vrijwel niemand over helaas, dat zijn vragen die raadsleden moeten stellen maar ze nalaten!
  De beide musea hebben een grote broek aan in deze plannen terwijl ze subsidieslurpers zijn, terwijl ondernemers eigen broek ophouden. Het zijn plannen die in het oude Rome niet hadden misstaan maar niet kunnen in een democratisch land als Nederland. Stichting stop met die bizarre plannen ze zijn onuitvoerbaar. Er zullen maar weinig bezoekers een verplichte card kopen en molens zijn al helemaal de sigaar met die card! Straks kun je niet meer een los ticket kopen voor de molens van 5 euro , ze grAven met die verplichte card hun eigen graf! Stoppen met die stichting die een groot deel van alle stakeholders negeert en hun zin doordrijft met het ideaal van een openluchtmuseum dat er echt niet gaat komen!
  Raad kom weer bij zinnen en voorkom ellenlange procedures tegen deze bizarre plannen van een minderheid van enkele erfgoedpartijen, dat bovendien van alle kanten rammelt. Nog niet te laat.

  • De Orkaan

   U bent in de war mevrouw De Meij. De aangenomen plannen gaan in het geheel niet uit van het niet-openbaar maken van het gebied. U bent boos op een plan dat door de musea en molens nog steeds niet is opgeleverd (ondanks beloftes) en dat trouwens ook niet het onttrekken aan de openbare ruimte inhoudt. Maar dit plan is niet eens bekend, laat staan aangenomen.

   • Olga de meij

    Dat is correct maar het plan is wel bekend het is 2 weken geleden naar de gemeente gestuurd en op het openbare RIS gezet van de gemeente Zaanstad ,het is nog niet aangenomen . Het plan behelst net alsof de openbaarheid eraf is terwijl ze dat niet doen, dat kan helemaal niet, vraagt u alle ander stakeholders maar eens wat ze willen op de zs , dit in ieder geval niet .

 • Bert Versteeg

  Hoe kan je bij het Rijk iets terugvorderen als het niet aantoonbaar is?
  Het is een nieuwe belasting waarvan de geschatte opbrengst natte vingerwerk is.
  Als het Rijk zou besluiten om ruim 4 ton uit te keren dan is het hek van de dam en komen alle ondernemers van de Zaanse Schans en Zaandijk gevolgd door de rest van Nederland in actie om hun gemiste inkomsten te declareren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *