Zaanse Schans toch niet dicht voor fietsers

Romkje Mathkor, raadslid voor GroenLinks in Zaanstad, meldt op haar Twitter-account: “Goed nieuws! College heeft het aanwijsbesluit om het fietspad over de Zaanse Schans af te sluiten ingetrokken!!”

Vooralsnog is geen bevestiging van dat bericht op sociale media, of op de websites van Zaanstad of de Veiligheidsregio te vinden.

UPDATE: In de eerste versie stond er nog een ‘?’ achter de kop, maar het is nu bevestigd door Maarten van der Meer, directeur van de Stichting de Zaanse Schans, volgens hem “vanwege slechte weersomstandigheden en daardoor geringe drukte die wordt verwacht”. De Fietsersbond heeft begrepen dat het besluit definitief zou zijn ingetrokken maar heeft daar ook nog geen formele bevestiging van. De woordvoerder van burgemeester Hamming zei eerder dat het lastig was i.v.m. omleidingen en borden om incidenteel in te grijpen, alhoewel dat wel mogelijk is op grond van de Noodverordening.

Mathkor stelde eerder deze week vragen over de afsluiting. Vooral de voorgestelde omrijroutes vond ze gevaarlijk. In haar bezwaren stond ze niet alleen, ook de Fietsersbond had grote problemen. Voor vandaag is er een protestfietstocht over de Zaanse Schans voorgesteld (dat zou nu een feesttochtje worden).

Donderdagavond ontstond commotie over de afsluiting toen wethouder Gerard Slegers tijdens het Zaanstad Beraad meldde dat de omrijroutes na overleg met de Fietsersbond waren gekozen. Sonja Puhl-Diehle, de woordvoerder van de bond, ontkende dat met klem.

“Wij zijn het er absoluut niet mee eens als ook in het weekend de veilige dijk afgesloten wordt. Er is geen veilige omleidingsroute. Het fietspad waarover je geleid wordt is verre van (Corona) veilig. Het is veel te smal en gevaarlijk langs een stukje water waar al 2 ongelukken zijn gebeurd. Ook op de 60.km weg zonder fietsvoorzieningen is het niet veilig. Er heeft helemaal geen overleg plaatsgevonden dus. Of is overleg iets toesturen wat al beklonken is?”

Onder: de voorgesteld omrijroutes. Ze zijn niet alleen fors langer maar lopen ook over de Engewormer waar geen fietsstrook ligt terwijl op het pad langs de Amerikaanse windmolen (Westerdijk) geen brommers zijn toegestaan (zie foto boven van Rob Wolvers).

omrijroute zaanse schans

fietspad kalverpolder rob wolvers

 

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Fantastisch nieuws! Ook ons (Extinction Rebellion Zaanstreek) heeft inmiddels het bericht bereikt dat het College het aanwijsbesluit om het fietspad over de Zaans Schans in de weekends af te sluiten heeft ingetrokken! En niet alleen dit weekend, maar “definitief”!
  Alle reden voor een feestje natuurlijk, dus in plaats van een fiets-protest-mars houden we een feestelijke optocht (met trommels toeters, vlaggetjes en fietsen natuurlijk)!
  https://www.facebook.com/events/1151075458562317/

 • Siem van Westen

  En de onduidelijkheid duurt voort!
  Uitstel of afstel?
  Iedereen geeft een ander antwoord.

  Zaanstad, je blijft je verbazen.
  ( geleend van Noppes)

 • R. de Haan

  De fietsroute Zaansche Schans is voor ons een prettige en onmisbare schakel in de fietsroute tussen de regio Alkmaar en Zaandam / Twiske / Amsterdam. Houden zo! Toeristen moeten rekening houden met het fiets dat in Nederland wordt gefietst.

 • Ernst Debets

  Al eerder opgemerkt: als het college verwacht dat er vanaf dit weekeinde weer grote hordes buitenlandse toeristen naar de Zaanse Schans komen hebben ze heel misschien gelijk om het fietspad af te sluiten. Maar gezien de huidige omstandigheden is besluit tot afsluiten totaal overbodig.

 • Jan Bosman

  Helemaal goed!! Nu het bord over de afsluiting nog weg.

 • Wat goed dat er de fietser niet de dupe wordt van dit wezenloze plan. Weg ermee en nooit meer op terugkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *