Zaanse Schans wordt met ‘Card’ een dure grap

De Zaanse Schans Card gaat in prijs omhoog van € 15,- naar € 23,50. Daarvoor krijgt de toerist (welke toerist?) wel meer dan bij de vorige. Behalve Zaans Museum (plus dependances) en Zaanse Tijd mag je nu ook het Molenmuseum, en de molens het Jonge Schaap en De Kat bezoeken.

Deze kaart is niet het alternatief voor de ‘Vermakelijkhedenretributie’ van een kwartje per kaartje dat de Zaanse Schans aan het voorbereiden is; in die kaart zitten namelijk ook het parkeren, alle molens en de toiletten. (Die belasting heeft tot dusver € 0 opgeleverd – naar boven afgerond.)

Parkeren kost normaal € 12 per keer (tijdelijke coronaprijs nu € 5,-) en voor losse molens wordt € 5 afgerekend. Toiletbezoek kost 50 cent. De € 23,50 is voor volwassenen, de tarieven voor jongeren staan niet op de site maar lagen in het verleden 50 procent lager. De parkeerprijs gaat omlaag naar € 11 aldus Maarten van der Meer, directeur van Stichting de Zaanse Schans, en wie een Zaans Schans Card koopt, krijgt € 4,- korting. Ook komt er een gezinskaart.

Voorproefje

Een dagje Zaanse Schans met de nieuwe Card kost een gezin dat per auto komt dus € 85 (met een gezinskaart is dat minder). Dan is er nog geen kop koffie gedronken en geen broodje gegeten. Martin Schaap, vice-voorzitter van De Zaanse Molen, geeft toe dat het aan de prijs is, “maar mensen krijgen er wel meer voor terug, nu ook het Molenmuseum en twee molens. Voor ons is het ook belangrijk om te kijken wat mensen bereid zijn te betalen”. De nieuwe kaart is inderdaad een voorproefje voor een gezamenlijke all-in-kaart die in de zomer klaar moet zijn, “daar wordt nu aan gerekend”.

Bij de Zaansche Molen kan je ook een combi-ticket voor Molenmuseum, De Kat en het Jonge Schaap kopen, die kost € 15,- (€ 7,50 voor jongeren). Met z’n vieren ben je dan (inclusief parkeren) € 56 kwijt (maar je mag niet in het Zaans Museum en de Zaanse Tijd). De Zaansche Molen biedt echter ook een gezinskaart voor € 35,- (2 volwassenen, 2 kinderen). Dan kost je bezoek inclusief parkeren € 46. Voor € 12,50 mag je trouwens met je hele gezin een molen bezoeken. Dan wordt rondje lopen, parkeren en één molen een stuk goedkoper: € 23,50.

Toeristenstroom

Martin Schaap verwacht niet dat er snel meer molens open gaan:

“we verwachten dat de toeristenstroom pas in juni of juli weer wat op gang komt, dat zullen er niet meteen erg veel zijn, dus we willen ze niet teveel spreiden over meer molens. In de tussentijd kunnen we onze molenaars inzetten voor andere zaken.”

Wie een Museumjaarkaart heeft (€ 64,90 voor volwassen, de helft voor jongeren) mag gratis in Molenmuseum, Zaanse Tijd en Zaans Museum. De molens zijn niet toegankelijk met de Museumjaarkaart.

Een los kaartje voor het Zaans Museum kost € 12,50 en bij de Zaanse Tijd is dat € 11. Het Molenmuseum verkoopt alleen combi-tickets, maar molens zijn wel apart te bezoeken. Zaans Museum heeft ook een gezinskaart voor € 35.

Openbaar

Het is dankzij de verschillende prijzen en mogelijkheden nogal complex. Wie niet alles wil zien is goedkoper uit met losse kaartjes of gezinskaarten van Zaansche Molen of Zaans Museum. En wie alleen over de Schans wil fietsen of lopen kan dat gewoon gratis doen, het blijft een openbaar toegankelijk gebied.

Tussen ondernemers en het bestuur van Stichting de Zaanse Schans is het al jaren hommeles. Volgens ondernemers worden toezeggingen om mee te praten over de toekomst niet nagekomen. Vooral zijn ze bang dat de indruk gewekt wordt dat de nieuwe kaart een soort van toegangskaart is. Terwijl de Schans een openbaar gebied is met ook veel openbaar toegankelijke attracties.

Check hier de opties en prijzen van Zaanse Schans Card, Zaans Museum, Zaansche Molen en Zaanse Tijd.

Bronnen: gesprekken met ondernemers, Maarten van der Meer en Martin Schaap, websites musea, Zaans Schans en Museumjaarkaart.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  Volgens mij heb je bij schaken minder verschillende mogelijkheden om te zetten.

 • Bert Versteeg

  Als mensen zich voorbereiden kunnen ze aardig geld besparen.
  Parkeren doe je in Oud Koog of Zaandijk en als mensen lid worden van de Vereniging de Zaanse Molen kunnen ze de molens en het Molenmuseum zo vaak bezoeken als ze willen, zeker handig voor mensen die meerdere dagen in de Zaanstreek verblijven.
  Dit staat er op hun website:

  Wat kost een lidmaatschap?
  Voor slechts € 25 per jaar bent u lid en steunt u onze mooie molenvereniging.
  Wat krijg ik er voor terug?
  • gehele jaar gratis toegang tot de molens (met 1 introducé en maximaal 2 kinderen tot 17 jaar);
  • gehele jaar gratis toegang tot het Molenmuseum (met 1 introducé en maximaal 2 kinderen tot 17 jaar);
  • regelmatig een digitale nieuwsbrief;
  • 4 x per jaar het magazine De Windbrief;
  • mogelijkheid je in te zetten als vrijwilliger.

  Kinderen t/m 17 zijn – als ik goed lees – gratis dat betekend dat een gezin met 2 kinderen € 50,- kwijt is.

 • Meta Nieman

  Aardig ingewikkeld allemaal. Bovendien vind ik de prijs erg hoog, mensen die wat minder te besteden hebben kunnen dan niet komen. Ik hoop dat scholen daarom wel een dagexcursie kunnen maken die betaalbaarder is.

 • Wendy Kind

  Veel te ingewikkeld en ook veel te duur. Eeuwig zonde, zo blijft het erfgoed ontoegankelijk voor veel mensen (die met hun kinderen willen komen bijvoorbeeld).

 • Bert Versteeg

  € 23,50 voor de Zaanse Schans Card is inderdaad aan de prijs en de voorzitter van De Zaanse Molen geeft dit ook ruiterlijk toe.
  Hij zegt dat het voor hun belangrijk is om te kijken wat mensen bereid zijn te betalen.
  Het is nu Coronatijd en alles op de Schans is gesloten dus wat heeft het voor zin om met deze Card te komen als er in de zomer een nieuwe kaart komt?
  Aan de andere kant kun je je ook afvragen wat er niet duur is in Nederland als een gezin een dagje uit gaat. € 100,- euro haast wel het minimum voor een gezin van 4 personen als zelf brood en frisdrank meenemen.

 • Rob den Oudsten

  Ik ben er vorige week geweest en betaalde 5 euro voor parkeren. Alles was verder dicht. Twee bakken koffie en twee broodjes was 15 euro bij elkaar. Dus totaal 20 euro. Dat vind ik mooi genoeg. Bij die kaaswinkel word je helemaal beroofd. Als die prijzen zo verhoogd worden was dit de laatste keer. Het is leuke folklore voor buitenlandse toeristen maar de Nederlandse bezoekers kun je wss afschrijven.

 • P.kaat

  Eh parkeren in oudkoog is niet handig voordat je t weet word t vergunninghoudersgebied omdat de gem. Z. Parkeerdrukte-klachten krijgt en een kans ziet geld te verdienen. Betalen we straks extra om geen plek te hebben.
  Voor kosten tja, toerisme is een melkkoe. Door niet te hard te trekken blijft de melk stromen, trek je te hard loopt de koe weg of trapt je in je gezicht. Ik hoop dat Zaanse schans bv niet in t gezicht getrapt wordt.

 • Ingrid van Delden

  De zaanse schans is gratis. Kom met het openbaar vervoer dan betaal je ook geen parkeergeld.
  Alleen voor een molen of museum betaalje entree.
  Vele andere attracties zijn gratis te bezoeken zoals de kaasboerderij klompenmaker tingieter
  Etc Dus ook voor mensen met een kleine beurs.
  Nu maar wachten tot ze weer open mogen

 • Kev Bakker

  En vergeet je vaccinatiepaspoort niet, lieve lieve toerist.
  Waar ben je en wanneer kom je weer?

 • A. Nijmeijer

  Als je de museumjaarkaart hebt, kun je overal gratis naar binnen. Vorig jaar gedaan. Alleen de rondvaartboot moet je betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *