Zaanse talenten doen Stockhausen

De Fluxus Talentenklas doet op zaterdag 15 juli Stockhausen. Zij spelen van de moderne Duitse componist – overleden in 2007 – zijn compositie Tierkreis (dierenriem).

Het optreden is tijdens het Talentengala in de Verkadezaal van de muziekschool. Het concert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis.

Karlheinz Stockhausen (1928 – 2007) wordt beschouwd als één van de belangrijkste componisten uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Gewaardeerd door klassieke musici en door popartiesten zoals Frank Zappa en John Lennon. Stockhausen is zelfs te zien op de hoes van Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band.

De compositie Tierkreis (dierenriem) bestaat uit 12 melodieën en iedere melodie staat voor een teken uit de dierenriem, een sterrenbeeld. De Talentklas naar het Duitse Kürten gereisd, de plaats waar Stockhausen woonde en werkte. Tijdens deze studiereis bezochten de vijftien leerlingen de werkruimte en het graf van de componist. De klas werd gecoacht door Kathinka Pasveer (rechts op de foto).

Er is een dikke lijn tussen Stockhausen en Zaandam. In December 1982 ontmoette Karlheinz Stockhausen de Zaandamse fluitiste Kathinka Pasveer, dochter van de bekende Zaanse dirigent Jan Pasveer. Stockhausen was onder de indruk van haar spel en schreef in de jaren daarop veel stukken speciaal voor haar, onder andere ‘Kathinkas Gesang’, uit de opera ‘Samstag aus Licht’. Pasveer speelde het stuk in de La Scala in Milan in 1984.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *