Zaanstad 14e op CBS-moordlijst

Met 0,9 moorden per 100.000 inwoners per jaar scoort Zaanstad net onder het landelijk gemiddelde van “1” als het gaat om slachtoffers van moord en doodslag over de laatste 5 jaar.

Het CBS onderzocht moord en doodslag in de 25 grootste gemeenten in Nederland.

In Nederland kwamen vorig jaar 120 mensen om het leven door moord of doodslag. Sinds 1996, toen begonnen werd met de registratie, is het nog nooit zo laag geweest volgens het CBS.

Ruim de helft van de vrouwen die in de afgelopen vijf jaar zijn vermoord, werd omgebracht door de partner of een ex. Bij vermoorde mannen was een kennis of vriend vaak de dader.

De meeste moorden in 2015 werden in Amsterdam en omgeving (13) en Rotterdam (12) gepleegd. Zaanstad is dus 14e:

moord en doodslag cbs

Relatief gezien overlijden er meer mensen van allochtone herkomst door moord of doodslag dan autochtonen. Bij mannen van niet-westerse afkomst ligt het moordcijfer ruim vijf keer hoger dan bij autochtonen. Onder mannen van Antilliaanse herkomst is het risico slachtoffer te worden veertien keer hoger dan onder autochtone mannen.

In Europa behoort Nederland tot de landen waar relatief de minste moorden worden gepleegd. In Zwitserland en Oostenrijk is het moordcijfer het laagst. Het moordcijfer van België ligt 2,5 keer hoger dan dat van Nederland. Rusland staat in Europa op de eerste plek met 9,5 moorden per 100 duizend inwoners, gevolgd door Bulgarije met 3,6 per 100 duizend inwoners.

De cijfers over 2015 zijn nog voorlopig.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *