Zaanstad: 30 voorrangshuizen voor zorgpersoneel en leraren

Wie gaat werken bij het Zaans Medisch Centrum of één van de scholen van ZaanPrimair of Agora krijgt voorrang op een woning van de Zaanse woningcorporatie Parteon.

Daarmee moet het personeelstekort bij het ZMC en de basisscholen worden teruggedrongen. Parteon stelt de komende twee jaar 30 woningen ter beschikking.

Wethouder Songül Mutluer zegt in het persbericht van de gemeente:

“In Zaanstad is er een tekort aan professionals in de zorg en in het onderwijs. Zeker tijdens de coronacrisis werd des te duidelijker dat deze beroepsgroepen onmisbaar zijn. Huisvesting is een belangrijke factor in het kiezen van een baan en met directe bemiddeling willen we een bijdrage leveren in het aantrekken van nieuw talent.”


De pilot richt zich in eerste instantie op leerkrachten in het basisonderwijs bij de scholen van ZaanPrimair en Agora en op (specialistische) verpleegkundigen voor het ZMC.

Om te voorkomen dat door deze pilot de ‘gewone’ wachtlijst voor een sociale huurwoning oploopt, kijkt Parteon ook naar woningen die tijdelijk leeg staan, bijvoorbeeld vanwege plannen voor nieuwbouw.

In Poelenburg-Peldersveld geldt al een voorrangsregeling op grond van de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek. Woningzoekenden met een baan bij een maatschappelijke organisatie, overheid, in de zorg of onderwijs hebben voorrang. Eind 2018 maakte Zaanstad bekend dat er dat jaar 33 woningen via deze regeling waren toegewezen.

Voor de langere termijn wordt waarschijnlijk ook in nieuwbouwplannen ruimte gemaakt deze woningzoekenden. Eigen Haard stelde hiervoor het nieuwbouwproject Gouwpark voor, WormerWonen het nieuwbouwproject Noordeinde en met Rochdale wordt overlegd over voorrang bij (tijdelijke) nieuwbouw zoals bij Sportpark Poelenburg.

Foto: Gouwpark in aanbouw (De Orkaan)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *