Zaanstad Beraad blijft digitaal

Zaanstad blijft de vergadering van het ‘Beraad’ (de commissies) digitaal houden. Alleen raadsvergaderingen zijn voorlopig ‘fysiek’.

Een motie van PVV, POV en DZ om alleen nog maar fysiek te vergaderen haalde het niet. Teveel raadsleden en steunraadsleden zouden daar bezwaar tegen hebben.

PVV doet niet mee aan het digitaal vergaderen. Fractievoorzitter Peter van Haasen kondigden dit al eerder aan vanwege de technische problemen en ook vond hij dat er geen goed debat gevoerd kan worden op afstand. Harrie van der Laan (POV) benadrukte dat het geen politieke achtergrond had, in tegendeel: POV-raadslid Ton Brekelmans kan alleen maar digitaal vergaderen omdat hij ‘vast zit’ in Spanje. DZ-fractievoorzitter Juliëtte Rot kan ook alleen digitaal vergaderen vanwege haar gezondheid.

De tegenstanders van digitaal vergaderen vonden ook dat de Noodverordening waarbij digitaal vergaderen werd toegestaan duidelijk was: als er veilig fysiek vergaderd kan worden is dat ook de bedoeling. “Waarom wel met 39 raadsleden fysiek vergaderen en niet met 15 raadsleden bij Zaanstad Beraad?” zei Sebnem Pancar (DENK).

De ‘pijn’ zat bij 27 (of 23, dat aantal is niet geheel duidelijk) raadsleden en steunraadsleden die liever op afstand vergaderen, dat is niet de meerderheid, maar volgens burgemeester Hamming zijn dat er genoeg om voorlopig deels digitaal te vergaderen.

De raad is ook zelf getroffen door corona. ROSA-raadslid Christa van Dalen is thuis aan het herstellen van corona, en haar situatie is zodanig dat ze zich voor de komende periode heeft laten vervangen door Menno de Haas.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *