Zaanstad bereidt zich voor op hertellen van 62.556 stemmen

Vanavond beslist de gemeenteraad van Zaanstad of de ruim 60.000 stemmen die bij de verkiezingen van 21 maart zijn uitgebracht, opnieuw geteld gaan worden.

Om op alles voorbereid te zijn heeft Zaanstad al 40 tellers opgeroepen die op woensdag 28 maart vanaf 8 uur in het Intell Hotel de stemmen opnieuw gaan tellen.

UPDATE: Er wordt opnieuw geteld in Zaanstad

De telling zal naar verwachting tot 16:00 duren. Tellers krijgen een vergoeding van € 104 (bruto) maar zijn natuurlijk wel onderdeel van een historische gebeurtenis. Het tellen is openbaar dus ook het ‘gewone’ volk kan een kijkje komen nemen.

Aanleiding voor de mogelijke hertelling is het missen van de laatste (9e) restzetel door de Partij van de Dieren. Als die partij één stem meer zou hebben gehad, zou de restzetel niet naar ROSA maar naar hen zijn gegaan.

In Zaanstad werden 287 ongeldige stemmen uitgebracht die ook opnieuw worden bekeken. Bovendien werd bij 34 stembureaus een verschil geconstateerd tussen het aantal uitgebrachte stemmen en het aantal kiezers (ingeleverde stempassen). Drie kiezers leverden hun stembiljet niet in, drie keer kreeg een kiezer een stembiljet teveel. In de meeste gevallen kon het verschil echter niet worden verklaard.

Hertelling is geen uitzondering in Nederland. In Amersfoort, Medemblik, Rijswijk en Bergen op Zoom leidde de hertelling tot een herverdeling in zetels. In Venray hoefde er na hertelling niet geloot te worden om de laatste restzetel. In Hogeveen, Zoeterwoude, Eindhoven en Bernheze moet nog beslist worden over hertelling. In Maastricht is de uitslag nog niet bekend.

De raadsvergadering begint om 19:00 en is ook online te bekijken.

Foto boven (De Orkaan) van de telling op 21 maart in het Stadhuis in Zaandam.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Guido

  Bij het handmatig tellen van 60.000 stemmen zullen er ongetwijfeld foutjes zijn gemaakt. Dat gaat ook het geval zijn bij hertelling. Bij hertelling liggen er straks 2 uitslagen. Mocht dat leiden tot een zeteltje verschil, wie gaat dan beslissen welke de juiste uitslag is? Dus dan gaan we voor de zekerheid nog een 3e keer tellen?

  • Merel Kan

   Zo dacht ik ook, maar dat is waarschijnlijk te simpel…

   • Leentje

    Het antwoord is best simpel: Als er wederom de opdracht komt vanuit de gemeenteraad om opnieuw te tellen, zal dit wederom gebeuren.

    De kans dat dat echter gebeurd is klein, en er moet echt een behoorlijk zichtbare fout plaatsvinden mocht het wederom gebeuren.
    Dit is wel een beetje vervelende situatie omdat normaal vraag je een hertelling als er zichtbaar fouten zijn gemaakt, en niet om een restzetel. Maar als de raad de opdracht geeft gebeurd het.

    In andere landen zou de rechtelijke macht deze beslissing maken en niet de oude raad, die in feite over het graf heen regeert.

    Maar we gaan zien!

  • Jonathan

   Naar ik begrijp wordt bij een hertelling opnieuw gekeken naar de eerder gemaakte sortering per lijst. Dus dan verwacht je dat een hertelling even accuraat of nog accurater is dan de eerste telling, omdat de bestaande telling nog eens tegen het licht wordt gehouden.

 • Egbert Visser

  Het was goedkoper en éénvoudiger geweest een muntje op te gooien, kop is Rosa en munt de pvdd en dan een best of five.
  Maar ik vind dit allemaal weggegooid geld, kost de belastingbetaler dus minimaal € 4160,-plus bijkomende kosten. De pvdd kan beter vogeltjes gaan tellen.

  • De Orkaan

   De extra kosten zijn € 6.000. Geloot wordt volgens de Nederlandse kieswet alleen als twee partijen exact gelijk eindigen. Bij een verschillend aantal stemmen te gaan loten is alsof je bij een voetbaleindstand van 5-6 ook gaat loten wie de winnaar is omdat het “bijna gelijk” is.

  • Brabozaankanter

   Een vraag tot hertelling is gewoon legitiem en binnen de kaders van de kieswet Er worden in dezegemeente misschien wel veelvouden van die paar duizend euro verspilt op jaarbasis ..klimt u dan ook weer in de pen?

 • Emmy

  To close to call…
  Bij de Amerikaanse verkiezingen zijn ze wel eens weken bezig om de definitief definitieve uitslag te bepalen. Dan is 2 dagen hertellen in ZNSTD niet zo veel. Ik denk dat het gros van onze inwoners geen idee heeft can de mogelijke gevolgen als deze uitslag niet door alle fracties geaccepteerd wordt.

 • Erik Esteie

  Ik vind het van den zotte dat er 4000 euro, of 6000, uitgegeven wordt aan een nutteloze hertelling van stemmen

  Dit geld had veel beter gebruikt kunnen worden voor het, eindelijk eens, realiseren van het broodnodige Kultuurhuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *