Zaanstad brandt zich niet aan vuurwerk

Net als het vuurwerk zelf, is de vraag om een vuurwerkverbod een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. En ook deze keer was daar geen raadsmeerderheid in Zaanstad voor te krijgen.

Burgemeester Hamming hoeft zich niet in te spannen bij de Veiligheidsregio voor een vuurwerkverbod.

Een hele geruststelling voor de burgemeester die betoogde dat hij daar niks kon afdwingen en dat hij liever maatregelen vanuit Den Haag afwachtte. In de motie werd overigens alleen gevraagd of Hamming er binnen de Veiligheidsregio op aan wilde dringen.

De tegenstanders van een vuurwerkverbod lieten zich dit smakelijke hapje niet ontgaan zo aan het begin van de verkiezingsstrijd en haalden aanzienlijk harder uit tegen de voorstanders. Jos Kerkhoven zag het als verregaande betutteling waarbij alle pleziertjes “onbetaalbaar en onmogelijk werden gemaakt, inclusief Sinterklaas en Zwarte Piet! Zo dadelijk gaan we Sint Maarten verbieden.” Hij maakte indieners GL, ROSA en PvdD uit voor zuurpruimen die ook het liefst het consumeren van suiker en vlees zouden verbieden. De PVV twitterde: “het jaarlijkse rondje vuurwerkondernemers pesten, die vorig jaar een tienjarig vergunning hebben verkregen.”

En zo’n verbod zou ook nog eens niet te handhaven zijn, duur zijn vanwege de compensatie van ondernemers terwijl schade en letsel vooral door illegaal vuurwerk zouden komen.

De indieners vertrokken geen spier, Romkje Mathkor (GL) verbaasde zich erover dat overlast, schade en letsel kennelijk geaccepteerd werden door de tegenstanders van het verbod, Mariska Schuttevaer (ROSA) overlegde met de andere indieners, en Melchior Martens (PvdD) was vervolgens resoluut: we brengen het gewoon in stemming. Met het voorspelbare resultaat. Stephanie Onclin (VVD) hoopte dat het voorlopig de laatste keer zou zijn dat zo’n motie werd ingediend. IJdele hoop…

De achtergrondfoto Twitterde Harrie van der Laan ooit uit Wormerveer.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *