Zaanstad financierde doorstart House of Food met € 165.000

Het geplaagde project House of Food, waarbij in totaal € 2,1 miljoen subsidie verdampte, is bij de doorstart in 2013 en 2014 door de gemeente Zaanstad met nog eens € 165.000 subsidie gesteund.

In totaal stak de gemeente € 415.000 in House of Food. Dat blijkt uit vragen die de SP aan de gemeente stelde na berichtgeving in De Orkaan over het nooit gerealiseerde project.

Dat bedrag bestaat uit vier componenten, zo blijkt uit de antwoorden op de vragen van Nora Swagerman van de SP.

  • In 2009 is cofinanciering van € 200.000 beschikbaar gesteld aan de stichting Zaanstreek First in Food om het investeringsproject House of Food van de grond te krijgen.
  • In 2011 is een werkkapitaalfinanciering beschikbaar gesteld van € 50.000 aan de stichting om de exploitatie van het project House of Food van de grond te krijgen.
  • In 2013 is € 150.000 beschikbaar gesteld voor de doorstart van de stichting Zaanstreek First in Food met een bestuur vanuit bedrijfsleven en onderwijs.
  • Ter ondersteuning van de doorstart is ten slotte in 2014 € 15.000 aan stimuleringssubsidie beschikbaar gesteld aan het nieuwe bestuur van de stichting Zaanstreek First in Food voor het maken van een nieuw ondernemingsplan.

Zaanstad “betreurt dat het project House of Food niet tot exploitatie is gekomen” en beschouwt het als “een grote teleurstelling” dat het project mislukt is, maar vindt nog steeds dat de subsidieverstrekking en het toezicht op de uitgaven terecht was.

Het meeste geld kwam overigens van Europa en de Provincie.

Food operator
De gemeente heeft in 2013 (onder wethouder Stujilaart) ook een “eenmalige subsidie” verstrekt uit het participatiebudget (€ 25.000) en budget Economische Structuurversterking (€ 25.000) voor investeringen ten behoeve van de opleiding (Food) operator A aan de stichting Food Proces Tech Campus.

Deze opleiding is gevestigd aan de Techniek Campus aan de Jufferstraat in Zaandam. De opleiding is in augustus/september 2013 gestart en duurt 2 jaar. Op 1 juli zijn de eerste diploma’s uitgereikt. Vijftien bedrijven betalen jaarlijks € 5.000 aan de opleiding. Het Regiocollege verzorgt de examinering. Metropoolregio Amsterdam / en Amsterdam Economic Board gaven € 100.000 voor de eenmalige investering voor de inrichting.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *