Zaanstad gaf 7.000 keer energietoeslag, nu ook voor studenten

Zaanse studenten kunnen van de gemeente een energietoeslag van € 200 krijgen. Die is bedoeld voor studenten die op kamers of in een studentenhuis wonen en een inkomen hebben tot 120% van de bijstandsnorm.

Voor andere inwoners hanteert Zaanstad een grens van 140% van de bijstandsnorm. Deze ‘algemene’ toeslag keerde Zaanstad tot nu toe 7.000 keer uit. Nog ruim 1.100 aanvragen zijn in behandeling. Deze toeslag kan tot het eind van dit jaar worden aangevraagd.

Wethouder René Tuijn zegt dat het om ongeveer 800 studenten gaat:

“Inwoners die gebukt gaan onder de hoge energiekosten, willen we zoveel mogelijk helpen. Eerder breidden we in Zaanstad de doelgroep voor de energietoeslag al uit naar inkomens boven de armoedegrens. Nu kunnen we ook de groep studenten op kamers een toeslag verstrekken.”

In Zaanstad wordt de regeling volgens Tuijn zo simpel mogelijk aangeboden (en niet via de individuele bijzondere bijstand zoals het Rijk voorstelde). Studenten kunnen de toeslag vanaf 1 december t/m 31 januari aanvragen via www.zaanstad.nl, met zoekterm ‘energietoeslag studenten’.

Servicekosten

Zaanstad heeft de regeling zo ingericht dat ook mensen met blokverwarming of die via servicekosten betalen in aanmerking komen voor de regeling:

“Uitgangspunt van de energietoeslag 2022 is dat inwoners in aanmerking komen als zij verantwoordelijk zijn voor de betaling van energielasten van het adres waar zij wonen. Het is niet van belang of rechtstreeks betaald wordt aan de energiemaatschappij of indirect via de verhuurder van de woning. Bijvoorbeeld via de servicekosten of een opslag op de huur of anderszins. Dit moet de bewoner wel kunnen aantonen. Ook de woningcorporaties zijn hierover geïnformeerd om eventuele verwarring bij hun huurders weg te nemen.”

De bijstandsnorm is bij de Rijksoverheid te vinden. Of er ook een regeling ‘Energietoeslag 2023’ komt, is nog niet bekend.

De studenten werden gefotografeerd toen er nog geen energietoeslag bestond.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • ik heb ruim 6mnd geleden ook een verzoek in gediend. 3 maanden geleden kreeg ik bericht dat ik de verkeerde maand had doorgegeven
    Opnieuw de juiste maand doorgegeven incl. de mededeling dat het ABP géén maandelijkse afschriften verstrekt alleen in Januari een jaar overzicht met een maand overzicht. Zo een maand geleden nog maar eens een herinner gestuurd met de vraag hoe wat wanneer. Krijg keurig antwoord
    dat mijn mail in goede orde os ontvangen… fijn maar hoe verder niets… En met dot antwoord kan ik helaas ook niet mijn energie rekening betalen…. BEN DUS GEWOON AAN HET BEDELEN. Maar krijg gewoonweg 0,0 reactie.
    zo moeilijk kan het toch niet zijn mij in inkomsten vast te stellen alle gegevens krijg ik keurig op mijn belastingaangifte aangeleverd. nou wacht nog maar FF af anders maar weer aan de bedelbel trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *