Vorig jaar in juni schreven wij over de gokreclame die de randen van het tijdelijke beachvolleybal op De Burcht sierden. 

Vanaf 1 juli 2023 is ongerichte reclame voor kansspelen op openbare plaatsen niet toegestaan. Daardoor kwamen ze er vorig jaar, een week voor die datum, nog lekker mee weg. Daarbij maakte sportwethouder Gerard Slegers geen punt van gokreclame in zijn openbare ruimte: hij meldde dat dit in handen lag van het bedrijf Sportworx dat de boel op de Burcht organiseert samen met Sportbedrijf Zaanstad.

Naast dat je op openbaar terrein geen gokreclame mag tonen is er nog een andere regel: kinderen en kwetsbare personen mogen er niet aan worden blootgesteld. 

Toen een bewoner van Zaanstad hierover een klacht indiende via de Reclame Code Commissie trok gokbedrijf BetCity wel vlotjes het boetekleed aan: het had natuurlijk niet mogen gebeuren. Zij beloofden de commissie dat voortaan jongeren of kwetsbare doelgroepen geen reclame-uitingen van hen te zien zouden krijgen. 

Dat is niet gelukt. 

Ook dit jaar weer wordt er reclame gemaakt voor gokgigant BetCity. En ook dit jaar werden de volleybalvelden ter beschikking gesteld aan diverse scholieren. 

We probeerden Sportbedrijf Zaanstad om commentaar te vragen, maar daar is het weekend al ingegaan.

Kinderen spelen frisbee op Betcity-Beach

Door: Merel Kan/Piet Bakker