Zaanstad grijpt naast Europese School

De Europese School gaat niet naar Zaanstad maar naar Alkmaar. Dat heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) vandaag besloten.

Zaanstad zegt het in een persbericht het “jammer te vinden omdat de komst van de school een impuls zou betekenen voor de hele stad, met name op het gebied van werkgelegenheid.”

De Europese School zou op Overtuinen B komen, langs de Provincialeweg, ter hoogte van de Verkadefabriek. Zaanstad stelt dat nu de school daar niet komt, het woningbouwproject op Overtuinen B onveranderd doorgaat. Ontwikkelaar HSB kan nu alle geplande 470 woningen realiseren. Als de school er wel was gekomen, zouden er 120 woningen minder gebouwd kunnen worden.

Scholenkoepels Agora en Zaan Primair hebben eerder laten weten graag een eigen nieuwe school op die locatie te zien. Zaanstad had eerder gezegd dat zoiets onmogelijk was, maar dat argument vervalt volgens de scholenkoepels omdat de Europese School er wel zou kunnen. Die school van Agora en Zaan Primair zou dan niet op de Behouden Haven komen, een locatie die volgens de onderwijskoepels ongeschikt is.

Afbeelding: impressie van de nieuwe school in Alkmaar.

Deel dit artikel:

15 reacties op Zaanstad grijpt naast Europese School

 1. Alexander Verkooijen schreef:

  Uitstekende beslissing lijkt me. En nu woningen en scholen bouwen voor de Zaankanters op die grond.

 2. Kees Hamster schreef:

  Mooi zo, goede keuze!

  Een impuls voor werkgelegenheid, tja voor mensen van buiten de regio dan zeker…..

 3. Jan Mulder schreef:

  Ja nu zorgen ook dat de school er echt komt! Kan dat probleem met Etbuut en Westerkim ook opgelost worden. Westerkim naar terrein Europese school en Etbuut waar de nieuwe school Staat.

 4. Jan Oskam schreef:

  Kan al de inspanning gezet worden op de school in westerwatering en op de vele scholen die in zaanstad gebouwd moeten worden. Ook mooi dat er niet uit de te weinig aanwezig leerkrachten in de Zaanstreek geworven hoeft te worden.

 5. lian peeters schreef:

  goed besluit! en nu een school voor etbuut en Westerkim op die plek

 6. Gerrie Kruse schreef:

  Dan kan die van Behouden Haven mooi daar heen

  • Peter van Haasen - PVV Zaanstad schreef:

   Reken daar maar niet op Zaanse kinderen worden weggestopt op die parkeerplaats.
   Zaanstad slooft zich alleen uit voor kinderen van expats die in Amsterdam werkzaam zijn.

   • Ton van Heeswijk schreef:

    meneer Haassen maakt geen deel uit van Zaanstad? Stemt alleen wanneer het hem uitkomt in de raad toch?

  • Mark van wanten schreef:

   Maak je allemaal geen illusie
   De huizen die daar worden gebouwd zijn niet voor de zaankanters en of starters .
   Kijk maar in rooswijk bannehof vanaf 470.000.
   Dit mooie stukje zaanstreek zal worden opgevuld door de Amsterdammers en investeerders…

 7. Gerard kraaier schreef:

  Tja zaanstad. Weer een bloeper

 8. A. de Jong schreef:

  Ik ben gewoon niet meer enthousiast over het bouwen en stedelijke verdichting. De woningen die gebouwd worden, zijn veels te klein, te duur en zullen niet bijdragen aan de problemen in de woningmarkt. Maar daarvoor wordt wel verwacht dat omwonenden inleveren op leefbaarheid en kwaliteit.

  Wat mij betreft moet het Verkade terrein gebruikt worden voor de kinderen van et buut en Westerkim. En het maakt mij niet uit hoeveel woningen hiervoor ingeleverd moeten worden omdat de woningbouw niets bijdraagt aan de huidige en toekomstige problematiek! Bijbouwen lost problemen woningmarkt niet op! En al helemaal niet hoe het in het centrum van Zaandam gebeurt.

  Zaanstad heeft met de inschrijving voor een Europese school laten zien dat ze niets geeft om de Zaanse kinderen. Momenteel een te kleine school, te weinig plek om te spelen, staat in een vervuild gebied in een stad waar wonen onbetaalbaar is geworden.
  Hoe willen we nu goede leerkrachten aantrekken en ervoor zorgen dat

 9. Jan Mulder schreef:

  Nou de kogel is door de kerk blijkbaar. Zaanstad gaat gewoon ontwikkelen op de behouden haven. Staat op de website van Zaanstad. Onze eigen kinderen mogen op gevaarlijke parkeerplaats naar school maar voor rijkelui kinderen schrappen we 120 woningen! Belachelijk! Kan de orkaan daar eens niet dieper op verslag doen?!

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.