Zaanstad onderzoekt herstel ‘Pixelpoort’

De toekomst van het mozaïek-tegeltableau ‘Pixelpoort’ in de fietstunnel onder de Provincialeweg in Zaandam dat is ernstig aangetast door wateroverlast is nog onduidelijk.

Zaanstad is op de hoogte van het probleem. De woordvoerder van wethouder Annette Baerveldt (cultuur) laat weten: “we zijn de oorzaak en de mogelijke oplossingen (met bijbehorende kosten) aan het onderzoeken.”

Op diverse plekken hebben tegels losgelaten waardoor er grote lege plekken in het kunstwerk zijn ontstaan. De oostelijke wand aan de kant van de Hempont is afgezet met zogenaamde ‘geleidebakens’. Op de meeste plaatsten zijn de losgeraakte tegels al weggehaald. Op andere plekken dreigen tegels naar beneden te komen. Bij zware regen stroomt het water van de Provincialeweg als een waterval langs de tegels.

Eerder schreven we dit over de afbladderende tegelkunst en maakten we deze diashow (8 foto’s).

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jan Nijkamp

  Wonderlijk toch? In de gemiddelde badkamer stroomt het water (zelfs heet water) ook frequent langs de tegels en laten ze niet los.

  • Rene Minnebo

   Als alles goed is gekit en de voegen zijn goed dan is er ook niets aan de hand in een badkamer en mocht het wel lekken op den duur dan vallen de tegels er niet direct af maar komt er vorst bij kijken dan zet het vocht uit en dan krijg je wat je op de foto’s ziet.

 • Ron Bouw

  Als je wilt tegelen op betonwanden, dien je vooraf de betonwand zeer goed te primeren, dat is dus niet gebeurd en dan laat de lijm los. Dit gebeurd ook heel vaak in woningen. Conclusie: alles kan gesloopt worden en opnieuw opgebouwd worden.

  • Rene Minnebo

   Ik vind het te voorbarig om te zeggen dat er geen primer is gebruikt. Als u er zo zeker van bent dat het zo is dat men geen primer heeft gebruikt dan kan het niet anders zijn dat u er bij was, dan had u ze ook even kunnen waarschuwen. ik ga er van uit dat het een aanname is. Wel eens gedacht aan vocht en vorst. Als het vocht eenmaal zijn weg heeft gevonden dan is het einde zoek. Dat is een proces van enkele jaren.

 • Tessa Berghouwer

  Hoop dat de Pixelpoort opgeknapt kan worden, word er altijd vrolijk van (zou dan ook best een bijdrage willen leveren in de kosten mocht er een crowdfunding oid komen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *