Zaanstad op de luchtfoto

Orkaan-lezer Frank van Soelen viel op dat op deze zondag – 4 juni – een vliegtuig wel heel vaak over Zaandam vloog. “Nu zijn we wel wat gewend op mooie zomerse dagen, maar dit was echt anders: een grijs, laagvliegend propellor-toestel dat een bijzonder patroon vloog.”

Het toestel kwam uit Groningen en keerde na een vlucht van ruim 2 uur ook weer terug richting Groningen. “blijft de vraag, wat heeft ie precies gemeten en wie is de opdrachtgever?”

Wie de opdrachtgever is weten we niet in dit geval, maar het is in ieder geval een foto-vlucht. De PH-KIO (samen met de PH-KAT en de PH-KLX) zijn van Kavel 10 BV uit Drachten en voeren ‘survey’-vluchten uit: foto-vluchten. Op Aironline is te lezen dat ze zijn gestationeerd in Groningen Airport Eelde, “de toestellen maken jaarlijks vele vlieguren boven ons land om materiaal van foto- en meetvluchten aan te leveren. De opdrachtgevers zijn onder andere gemeentes, provincies, waterschappen, bouw- en nutsbedrijven.”

Frank legde op Flightradar vast hoe het vliegtuig vloog boven Zaandam, Koog aan de Zaan, Westzaan en Assendelft (eerder deze week werd deze tocht ook al gevlogen).

Boven screenshot van de app (vlucht 4 juni), onder de vlucht eerder deze week.

Door Piet Bakker, tip en screenshot Frank van Soelen, extra bronnen: Flightradar, Aironline.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • M. van der Poel

  Pas maar op dat je in je blote toges buiten stond, alles staat op beeld!

 • Gerrit Voorn

  Kan dit te maken hebben met de witten ruitjes op de weg, wat ik al eens eerder gemeld heb?
  Aan het vlucht patroon te zien kan dit wel kloppen denk ik.

 • Frank Peter

  Op iedere heldere dag vinden dit soort vluchten plaats, niets bijzonders. Daarom kunnen we onze steden steeds vaker in perfect 3D bekijken o.a..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *